Вакцина доступна свим грађанима

Вакцинација против вируса новог грипа од данас за све грађане Србије, а не само за приоритетне групе. Премијер и министри примили вакцину против новог грипа и поручили грађанима да је то најбоља заштита.

Од данас почиње вакцинација против вируса новог грипа А (Х1Н1) за све грађане Србије, а не само за приоритетне групе, најавио је министар здравља Томица Милосављевић.

Милосављевић је рекао да ће Србија до краја ове године имати 850.000 доза вакцина против тог грипа.

Епидемија новог грипа проглашена је 11. новембра, а министар је подсетио да је почетком новембра уговорена набавка три милиона доза вакцина.

Кампања ванредне имунизације почела је 17. децембра у подне на 1.127 пунктова широм Србије и до 22. децембра су вакцинисане 31.903 особе, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Батут".

Први лабораторијски потврђен случај грипа изазван вирусом А (Х1Н1) пријављен 26. јуна, а да је први смртни исход изазван компликацијама тог вируса забележен 21. октобра.

Премијер и министри примили вакцину против новог грипа

Премијер Србије Мирко Цветковић, потпредседници Владе и министри примили су данас, у Влади Србије, вакцину против вируса новог грипа типа А (Х1Н1).

За вакцинацију су се, међу првима, поред премијера, пријавили потпредседници Владе Јован Кркобабић и Млађан Динкић, као и министри Оливер Дулић, Милутин Мркоњић, Слободан Милосављевић, Снежана Самарџић - Марковић, Расим Љајић, Верица Калановић и Саша Драгин.

Премијер Цветковић рекао је да је вакцина најбољи начин за заштиту од вируса новог грипа и позвао грађане да се вакцинишу.

Цветковићје подсетио да је држава обезбедила довољне количине вакцина и да је вакцинисање бесплатно.

На питање да ли га је вакцинација болела, премијер је рекао да не боли и да је "блаже него кад вам ваде крв".

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је да је послушао савет епидемиолога јер у њих верује и сматра да је вакцинација најбоља заштита од новог грипа.

Љајић је навео да је његова супруга већ примила вакцину, а да ће његова деца то учинити у недељу.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић позвао је грађане, али и политичаре, да се појаве у првом реду за вакцинацију и да следе пример представника Владе.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин рекао је да се до сада није појавила већа реакција код грађана Србије, али и ни у свету као последица вакцинације и позвао грађане да се вакцинишу.

Драгин је навео да на овај нацин демонстрира своју одговорност јер се у току дана среће се 50-100 људи са којима разговара и са којима се рукује.

"Имам и двоипогодишње дете и не желим да се оно зарази и да се разболи", рекао је Драгин и додао да ће се и његова породица вакцинисати против грипа.

Коментаришући слаб оздив посланика у Скупштини за вакцинацију, он је рекао да је реч о друштвеној одговорности и да "није тренутак да се показују политички ставови".

Потврђена 557 случаја оболевања од новог грипа

Закључно са јучерашњим даном, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, потврђено је 557 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије "Батут".

Регистрован је 47. смртни исход од ове врсте грипа, а најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа су дијабетес, кардиоваскуларна обољења и гојазност.

На болничком лечењу налазе се 603 особе са обољењима сличним грипу, од којих је 25 на респиратору.

Од 557 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводе у везу са путовањем.

У саопштењу "Батута" је наведено да се вакцинација препоручује свим особама старијим од шест месеци са хроничним поремећајима здравља, трудницама у другом и трећем триместру трудноће, здравственим радницима, лицима запосленим и смештеним у установама социјалне заштите, лицима запосленим у јавним службама, здравој деци и одраслима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару