Крај пандемије на видику?

Слабљење вируса Х1Н1 у Северној Америци наговештава могући крај пандемије, саопштила је Светска здравствена организација. Од новог грипа умрло најмање 7.826 људи широм света.

Слабљење новог грипа у Канади и САД представља сигнал да је крај пандемије "можда на хоризонту", саопштено је из Светске здравствене организације (СЗО).

Кеиџи Фукуда, водећи експерт СЗО за грип, је упозорио да би пред нама још увек могао да буде и трећи талас новог грипа, али нагласио да засад нема раширене отпорности на "тамифлу", главни лек против пандемије, пренео је Ројтерс.

"Мислим да је поштено рећи да нисмо још у потпуности превазишли пандемију", истакао је Фукуда на конференцији за штампу у седишту СЗО у Женеви, додајући да саветодавни комитет СЗО сакупља научне податке уз помоћ којих би могао да процени могући крај пандемије.

Фукуда предвиђа да би то могло да буде тек "негде током 2010." и подсећа да се засад у неким земљама још бележи пораст случајева болести.

Од новог грипа је до 27. новембра, према подацима СЗО, умрло најмање 7.826 људи широм света.

Нови сојеви вируса грипа, који изазову пандемију, уобичајено прво снажно избију, а онда пролазе кроз транзициони период у којем у суштини постају "обични" вируси сезонског грипа.

У саопштењу, СЗО се осврће и на коментаре у појединим медијима да су неки експерти, који су у њеном саветодавном комитету, у превише јакој вези са фармацеутском индустријом, што је могло да буде од утицаја на неке одлуке Организације, нарочито оне које се односе на пандемију грипа.

СЗО је одбацила такве наводе, истичући да постоје "бројне заштитне мере" против било каквог сукоба интереса кад су у питању стручњаци њеног саветодавног панела. Ипак, Светска здравствена организација наводи да све такве тврдње узима веома озбиљно и истражује их чим се појаве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару