Сутра стижу вакцине

Очекује се да првих 140.000 доза вакцина стигну сутра после подне у Србију, потврдио за РТС Бранислав Тиодоровић. У Србији потврђена 18. жртва вируса новог грипа.

Председник Комисије за набавку вакцине Бранислав Тиодоровић рекао је за Радио - телевизију Србије да се очекује да првих 140.000 доза, од наручених три милиона вакцина, сутра после подне стигну у Србију.

Тиодоровић је рекао да се други талас највероватније очекује за седам до десет дана.

"Тај талас ће бити истог интензитета као и овај до сада, али најважније је да се прави пандемијски талас очекује са почетком другог полугодишта, то јест у фебруару", каже Тиодоровић. 

Александар Туцовић из Агенције за лекове каже да је Агенција, као и за сваки други лек, спремна да са својим експертима, савременом опремом, али и знањем, контролише, према свим утврђеним параметрима, поменуте вакцине.

"Наравно, очекујемо да ће резултати бити позитивни,а за тачно 15 дана можемо рећи да наши грађани могу да буду сигурни у коначан резултат Агенције за лекове", каже Туцовић.

Како би се поштовао хладни ланац одржавања вакцине, дозе ће бити транспортоване у хладњачама, и испоручене Институту за имунологију и вирусологију Торлак, са документима о квалитету вакцине, који је потврдила Европска агенција за лекове.

По испоруци вакцине Торлаку, Национална Агенција за лекове и медицинска средства поконтролисаће квалитет и ефикасност, па ће тек онда почети вакцинација становништва у Србији.

Заштита најугроженијих категорија становништва вакцином почеће између 10 и 15 децембра.

Прво ће бити вакцинисани најугроженији - хронични болесници, труднице и деца старија од шест месеци. У другом кругу биће вакцинисани запослени у јавним установама, а потом, у трећем кругу, сви остали.

Прва жртва у Браничевском округу

Пацијент заражен вирусом грипа типа А (Х1Н1) који је на Инфективно одељење пожаревачке Опште болнице примљен пре мање од две недеље, преминуо је синоћ око 20 часова, потврдио је директор Срећко Босић.

Реч је о мушкарцу старом 53 године из околине Голупца са обостраном упалом плућа који је у последњих 10 дана био на апарату за вештачко дисање. Он је осамнаеста жртва новог грипа у Србији.

"На инфективном одељењу тренутно се налази десет пацијената за које се сумња да су заражени вирусом новог грипа, али је њихово опште стање добро", рекао је Босић.

Закључно са 27. новембром у Србији је потврђено 364 случајева оболевања од новог грипа А (Х1Н1).

На болничком лечењу налази се 464 особа са обољењима сличним грипу од којих је 23 на респиратору. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару