СЗО: Нови грип не посустаје

За једну седмицу број смртних случајева од новог грипа у свету повећан за 16 одсто или 7.826 умрлих, стоји у извештају СЗО. У Европи умрло 650 људи, што је чак 85 одсто више него прошле недеље.

Од вируса грипа Х1Н1 до сада је умрло 7.826 људи у свету, наводи се у овонедељном извештају Светске здравствене организације објављеном данас, што означава 1.000 нових смртних случајева за недељу дана, или повећање од 16 одсто.

Прошле недеље СЗО је саопштио да је од новог грипа умрло 6.750 људи у 206 земаља и територија.

Током протекле седмице забележен је скок броја умрлих од новог грипа у Европи, где је до сада умрло 650 људи, од којих 300 само у протеклој недељи, што је пораст од 85 одсто, подвлачи СЗО.

"Врло висока активност вируса забележена је у Шведској, Норвешкој, Молдавији и Италији", док је болест већ достигла врхунац у Белгији, Бугарској, Белорусији, Ирској, Луксембургу, Норвешкој, Србији, Украјини и на Исланду", наводи се у саопштењу СЗО.

Америка ипак најугроженија

Додаје се да "више од 99 одсто вируса типа А који је захватио Европу припада пандемијском вирусу Х1Н1 из 2009".

Како наводи СЗО, амерички континент је и даље најтеже погођен пандемијом новог грипа, на коме је регистровано укупно 5.360 умрлих, од којих 554 ове недеље. По броју умрлих следи регион Азије и Пацифика, где су умрле 1.382 особe, или 59 особа протекле недеље.

У СЗО наводе да је "забринутост повећана због мутације вируса Х1Н1, која је недавно откривена у Норвешкој, док су у Француској забележена два смртна случаја као последица вируса који је мутирао".

То значи, наводи се у саопштењу француског института за контролу здравља, да би мутација вируса "могла да допринесе томе да вирус има већи капацитет да угрози доње респираторне путеве".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару