Медицина јача од гласина

Иако многи сумњају у успешност вакцинације, чланови Радне групе за борбу против пандемије поручују да треба веровати надлежним службама и да је вакцина једини спас. У Европи вакцинисано око 65 милиона људи без смртних случајева повезаних са вакцинацијом.

Почетком децембра у Србију би требало да стигне 500. 000 доза вакцине против новог грипа.

Чланови Радне групе за борбу против пандемије и министар здравља тврде да у овом тренутку не постоји ниједан аргумент против вакцинације, да је у Европи вакцинисано око 65 милиона људи и да није било смртних случајева повезаних са вакцинацијом, нити тешких нежељених ефеката.

Иако су до почетка ванредне имунизације становништва остале још само две недеље, и међу грађанима, али и новинарима који свакодневно извештавају о вирусу А Х1Н1, има много оних који нису сигурни у вакцину коју би у наредних пар месеци требало да прими око три милиона грађана Србије.

Милосављевић је поручио свима да верују надлежним службама и да је вакцинација спасила човечанство.

"Половина вас уопште не верује ономе што причамо доктор Кон и ја. Више верујете сајтовима који кажу да вакцина има живу, ја вам кажем има као у конзерви туњевине, волите да разглабадете да ли је сплит, ађуванс, улазите у технологију производње, такође због недостатка поверења. Вакцинација је спасила човечанство", нагласио је министар.

По доласку првих доза, вакцина ће бити проверена и у Националној лабораторији Агенције за лекове.

Довољно вакцина за све

На више од 1000 пунктова, вакцинација против вируса АХ1Н1 требало би да почне половином децембра.

Најпре ће бити вакцинисане приоритетне групе, хронични болесници, труднице, деца, здравствени радници, запослени у јавним службама.

Доктор Предраг Кон је поновио да ће бити довољно вакцина за све. "Очекујемо да ће бити нешто мало више гужве, али опет наглашавам да ће вакцина бити довољно", рекао је Кон.

Иако се епидемиолошка ситуација у Србији и даље оцењује као неповољна, епидемиолози кажу да је због јесењег школског распуста, пораст број оболелих ипак на кратко заустављен и да је мање оних са симптомима сличним грипу.

Од када је у јуну регистрован први случај оболевања до јуче, вирус А Х1Н1 био је кобан за 17 грађана Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару