Стиже други талас новог грипа

Други талас новог грипа који се очекује у наредних неколико дана биће истог интензитета као претходни, најавио др Тиодоровић. Иако је договорено да вакцине стигну око 15. децембра, постоје усмене најаве да ће први контигент бити испоручен већ осмог.

Члан радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа др Бранислав Тиодоровић најавио је да ће други талас новог грипа, који се очекује у наредних неколико дана, вероватно бити истог интензитета као претходни.

Напомињујући да се први талас грипа А (Х1 Н1) сада "смирио", Тиодоровић је Танјугу рекао да се вакцина фармацеутске куће "Новартис" против тог грипа очекује и пре 15. децембра у Србији и да постоје "нека усмена обећања да ће вакцина, можда, стићи 8. децембра."

На питање како ће бити организована вакцинација приоритетних група у Србији Тиодоровић је рекао да ће то одредити институти и заводи за јавно здравље на територији сваког округа сходно потребама, а пре свега према могућностима којима располажу.

Др Тиодоровић је објаснио да ће организација зависити од тога колико у градовима има екипа и пунктова за вакцинисање , али и хроничних болесника, деце, трудница и свих оних који спадају у приоритетне групе.

Члан радне групе Министарства здравља је додао да су у сваком граду припремљени спискови и направљена евиденција о томе ко се налази у одређеној групи приоритета.

Тиодоровић је рекао да ће градски заводи за јавно здравље сарађивати са домовима здравља, који ће морати сами да се организују онако како им највише одговара у зависности од броја оних који треба да приме вакцину.

"Децу морају одвојити од одраслих, као и труднице. То је организација која зависи од самог директора, односно менаџера и његовог тима у дому здравља", рекао је Тиодоровић.

Хронични болесници су већ евидентирани 

Коментаришући како ће се правити селекција болести, Тиодоровић је истакао да свако ко је евидентиран као хронични болесник има картон и евиденцију тока болести код свог лекара.

Тиодоровић је додао да ће консултација са лекаром бити неопходна код оних који имају озбиљније болести попут малигних обољења, будући да зрачна терапија може да допринесе слабљењу имунитета.

У приоритетне групе спадају и они који имају васкуларна обољења, навео је Тиодоровић и додао да једино они који имају проблеме са хипертензијом, односно повишеним крвним притиском нису уврштени у листу приоритета, јер се сматра да се хипертензија може регулисати.

Тиодоровић је подсетио да они који имају алергију на јаја, живинско месо и перје, не би требало да се вакцинишу вакцином против новог грипа, а они који имају друге врсте, попут алергије на полен не спадају у групу код које би могле да настану контраиндикације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару