СЗО: Могуће нежељене реакције на вакцину

Могућа појава неких ретких нежељених реакција организма на вакцину против новог грипа, које нису могле да се уоче током клиничких испитивања, упозорила Светска здравствена организација.

С обзиром на обим активности везаних за вакцинацију становништва од актуелног вируса грипа А (Х1Н1), могућа је појава неких ретких нежељених реакција организма на вакцину које се нису могле уочити током клиничких испитивања, упозорила је Светска здравствена организација, али и нагласила да су до сада резултати вакцинације били охрабрујући.

Према подацима СЗО, често сигнализирани секундарни ефекти су упала, црвенило или бол на месту убода који обично спонтано нестају врло брзо после вакцинације.

Регистровани су и мање учестали симптоми као што су грозница, главобоља, малаксалост и болови у мишићима који се јављају убрзо након вакцинације, али и спонтано нестају, обично након 48 сати од вакцинације.

Примећене су и разне врсте алергијских реакција, али је њихова учесталост у оквиру уобичејеног за вакцине.

До сада је регистровано и мање од 10 сумњивих случајева полинеуропатије зване Гилијан-Баров синдром (ГБС) код вакцинисаних особа што је, како су показали резултати једног недавног истраживања, нормална стопа тог обољења.

СЗО није добила никакву информацију о смртном исходу међу сумњивим или потврђеним случајевима ГБС-а регистрованим од почетка кампања вакцинације. Та организација, међутим, препоручује наставак активне контроле ГБС-а.

Неколико смртних случајева међу вакцинисаним особама је такође пријављено СЗО и они су одмах постали предмет истраге.

Неке истраге још трају, али резултати завршених достављени СЗО искључују сваку директну везу између вакцине против пандемијског грипа и смртних случајева.

СЗО процењује да је до сада дистрибуирано око 80 милиона доза вакцине против актуелне пандемије, а да је вакцинисано око 65 милиона људи, пренели су француски медији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару