"Тамифлу" и даље у употреби

Лек Тамифлу на који је вирус новог грипа постао отпоран, неће бити повучен из употребе у Србији, изјавио епидемиолог Предраг Кон. У Србији до сада потврђено 340 случајева оболевања од новог грипа.

Светска здравствена организација саопштила је да је дошло до мутације вируса новог грипа, односно да је промењена само једна амино киселина у ланцу вируса.

Ипак, напомињу да то не треба да забрињава, јер се догодило у само неколико случајева.

Лек Тамифлу, на који је према извештају Светске здравствене организације, вирус постао отпоран, неће бити повучен из употребе у Србији.

Изоловано је 60 вируса који су резистентни на тамифлу, а има на хиљаде случајева у којима је баш "Тамифлу" помогао. То је солидан лек, а имамо резервни лек, "реленца", који се такође може примењивати, истиче Кон.

На питање да ли се и даље саветује вакцинација против новог грипа, Кон каже да се "апсолутно саветује вакцинација".

"То је једина заштита од грипа. Вакцина неће бити промењена", наводи Кон за лист "Данас".

Према његовим речима, став лекара у домовима здравља, који не саветују вакцинацију, поступно ће се мењати, нарочито после подршке Српског лекарског друштва.

"Овде није реч о одлукама да ли се вакцинисати или не. Као што епидемиолози не одлучују о техници спровођења неке операције или начину лечења неких малигних болести, тако и неке друге гране медицине не би требало да имају утицај на то треба ли спроводити имунизацију. То је исто као када бих причао о томе да ли треба спроводити неку операцију", закључује Кон.

Први смртни случај од новог грипа у Панчеву

У панчевачкој болници је умро мушкарац (53) из околине Панчева, који је био оболео од новог грипа А Х1Н1, и то је први смртни случај у овој болници, изјавио је данас Танјугу заменик директора Здравственог центра "Јужни Банат" др Душан Стојић.

Наводећи да је пацијент преминуо јуче, Стојић је објаснио да је болесник примљен у петак са дијагнозом обострана упала плућа, а осим тога имао је шећерну болест, повишен крвни притисак и био је гојазан.

Из Института за имунологију и вирусологију "Торлак" данас је потврђено да је пацијент био заражен вирусом новог грипа.

Институт за јавно здравље "Батут" је раније данас саопштио да је у Србији до јутрос, до девет часова, било потврђено 16 смртних случајева од новог грипа.

Пре овог данашњег у Панчеву, последњи смртни исход забележен је 18. новембра код пацијента са тешком клиничком сликом грипа који је био хоспитализован у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

Према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак", потврђено је 340 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А X1Н1.

На болничком лечењу су 542 особе са обољењима сличним грипу и 18 особа је на респиратору.

Од 340 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем. Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина, Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца, Косовске Митровице, Врања, Ваљева, Ариља, Зајечара и Бајине Баште.

Трећа жртва грипа на Косову

На инфективној клиници у Приштини умрла је трећа по реду особа заражене новим грипом, пренели су медији.

Жртва је тридесетосмогодишња жена из региона Ђаковице, а из Министарства здравља је потврђено да је била заражена вирусом А1Х1Н1.

Косову су од недеље почеле да стижу вакцине из Турске, која је донирала 5.000 вакцина против грипа А Х1Н1.

До сада на Косову вирусом А Х1Н1 заражена је 81 особа, а три су умрле.

У првој групи за ванкцинацију биће здравствени радници, посебно особље Инфективних клиника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару