Блажа мутација вируса није опасна

Вирус типа Х1Н1 бележи само блажу генетску мутацију јер је промењена једна амино киселина у ланцу вируса. За сада нема разлога за узнемирење. Вакцина и лекови и даље ефикасни, тврде епидемиолози.

Светска здравствена организација у најновијем извештају саопштава да је дошло до мутације вируса, односно да је промењена једна амино киселина у ланцу вируса. Ипак, напомињу да то не треба да забрињава, јер се догодило у неколико случајева. Епидемиолози кажу да код већине оболелих у Србији доминира блажи облик.

Кратко затишје у полемикама о новом грипу прекинула је вест да је вирус те болести мутирао, што је отворило питање да ли би та промена могла да смањи ефикасност вакцине и лекова који се сада користе.

"Постоје неке промене у вирусу изоловане и у различитим земљама света имамо испод 5 случајева у свакој од тих земаља, где је установљено да је дошло до неке генетске промене", рекла је др Мелита Вујновић из Светске здравствене организације.

Др Вујновић објашњава да та генетска промена није изазвала значајну мутацију, бар до овог момента. Ти вируси тако мутирани су осетљиви на вакцину и на лекове.

У извештају Светске здравствене организације стоји да су промене на вирусу регистроване у Норвешкој, Украјини, Кини, Јапану, Мексику, Сједињеним Америчким Државама и Бразилу, где је регистрован и највећи број оболелих.  

Такви случајеви не брину наше епидемиологе. 

"Нема за сада никаквог разлога за узнемирење из просте чињенице што је ово нешто што је само рутинским надзором откривено. И прати се да би се видело да ли ће тај вирус и даље да се шири и да евентуално постане доминантан. То за сада није случај", рекао је епидемиолог Предраг Кон.

У страху од новог грипа, све више грађана купује лекове и маске на црно. Стручњаци још једном апелују да то не чине и да се лекови узимају само по препоруци лекара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару