Побољшање након вакцинације

У Србији потврђено 16 смртних исхода новог грипа, што је највише у региону. Најављена вакцинација биће најмасовнија до сада и обављаће се на више од хиљаду пунктова.

Институт за јавно здравље "Батут" саопштио је да је до јутрос у Србији потврђено 16 смртних исхода новог грипа, што је највише у региону.

У међувремену у Кикинди је преминула и пацијенткиња која је била хронични срчани болесник, која је у тешком стању и са симптомима новог грипа данас примљена у болницу.

Епидемиолози кажу да је пораст броја оболелих од новог грипа на кратко заустављен, али да је у болницама на респиратору 16 особа са тежим обликом болести.

У понедељак увече на болничком лечењу са симптомима сличним грипу било је 457 особа.Само два дана касније, из Института Батут је саопштено да је у болницама 550 особа.

Епидемиолози тврде да је наш здравствени систем спреман за борбу протв новог грипа, али упозоравају да он може да буде кобан не само за хроничне болеснике, него и за потпуно здраве особе.

Србију очекује и најмасовнија вакцинација до сада. Обавиће се на више од 1000. пунктова, а тим за вакцинацију чиниће троје људи, који дневно могу да вакцинишу око 80 особа. То значи да ће четвртина запослених у здравству бити ангажована само за вакцинацију, што ће у наредном периоду бити основни задатак.

Предраг Кон, председник Радне групе Министарства здравља за борбу против новог грипа истиче значај вакцинације у спречавању ширења вируса А Х1Н1.

"Имамо 500. 000 људи који као да су преболели нови грип, и имају већи имунитет, и аутоматски долази до наглог смањења ширења, што не значи да ће се зауставити. Сасвим је јасно да ће то врло слично да се спроводи као сезонска вакцинација, с тим што ће бити и мобилних екипа по терену, у јавним установама, које се баве јавном делатношћу", рекао је Кон.

Највише оболелих у овом периоду су деца школског узраста од седам до 19 година. На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева у основним и средњим школама и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављено је 18 епидемија пандемијског грипа на територији Србије.

Пријављене су епидемије међу становништвом Јужнобачког округа, Јужнобанатског округа, Краљева, Пожеге, Ужица, Параћина, Чачка, Ивањице, Лужница код Крагујевца, Сремске Митровице, Београда и Шида и епидемије у школским колективима у Чачку, Нишу, Ивањици, Приликама код Ивањице, Крагујевцу и Лесковцу.

Предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа, предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом, наведено је у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару