Јењава нови грип у Украјини

Први пут од избијања епидемије новог грипа у у Украјини, министарство здравља те земље консататовало стабилизацију. Од почетка епидемије грипа број оболелих премашио 1,4 милиона. У Ирану страхују од ширења обољевања после повратка верника са хаџилука.

Украјинско министарство за заштиту здравља констатовало је стабилизацију обољевања од грипа у тој земљи од почетка епидемије с краја октобра.

Тренутно је према потврђеним подацима од новог пандемијског грипа А (Х1Н1) оболело 166 особа а у последњем налету 12 пацијената је умрло, наводи се на сајту Украјинског министарства здравља. Укупан број оболелих од почетка епидемије грипа премашио је 1,4 милиона, од којих је 328 умрло.

Током протекле недеље уочена је стабилизација ситуације са обољевањем од грипа и акутних респираторно-вирусних инфекција у целини у Украјини а исто тако у 10 градова, који су били нарочито погођени грипом. 

Динамика прошле седмице показала је одређено успоравање темпа ширења обољења, наведено је у саопштењу министарства, пренела је руска агенција РИА Новости.

Карантин дао добре резулатате 

За читав период епидемије хоспитализовано је више од 75.000 људи а скоро 48.000 је отпуштено из болница.

Министарство, пренела је руска агенција, уочава ефикасност увођења карантина у наставним и предшколским установама на почетку епидемије.

Мере карантина за ученике и децу предшколског узраста дале су позитиван резултат. У већини региона епидемиолошки праг међу тим групама узраста није премашен, наведено је у саопштењу.

Украјински лекари прогнозирају да Украјину очекује још један талас епидемије грипа, између осталог и новог пандемијског - други талас крајем ове године и почетком 2010, а трећи на јесен идуће године, навела је РИА Новости.

У Ирану умрло 100 особа

У Ирану је од новог грипа умрло 100 особа, од којих 42 током протекле седмице, саопштило је иранско Министарство здравља.

"Током протекле седмице, 42 особе умрле су након заразе вирусом Х1Н1", наводи се у саопштењу које је пренела агенција Исна.

Додаје се да је у земљи до данас регистровано 3.128 случајева новог грипа, у односу на 2.662 од пре седам дана.

Иранске власти предузеле су мере за спречавање ширења болести, па су тако затворене школе.

Такође су предузете и мере да се ограничи број верника који ће ићи на хаџилук у Меку, у Саудијској Арабији, крајем месеца.

Власти страхују да ће се број случајева новог грипа повећати после повратка око 65.000 иранских ходочасника са хаџилука.

Процене у Техерану су да би осам одсто ходочасника могло да по повратку буде заражено вирусом Х1Н1 који изазива нови грип.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару