Нова жртва грипа у Пољској

Забележен трећи смртни случај од новог грипа у Пољској. У тој земљи до сада вирус А Х1Н1 потврђен код 290 особа. Мађарска на прагу да прогласи епидемију грипа.

У Пољској је забележен трећи смртни случај од новог грипа (Х1Н1), пошто је у болници у месту Живец у Шлезији преминула 24-годишња жена оболела од сепсе.

У критичном стању је још најмање пет пацијената, код којих је потврђен вирус Х1Н1.

До сада је нови грип потврђен код 290 особа али Министарство здравља упозорава да, пошто се сада тестирају на нови грип само пацијенти који морају да буду смештени у болнице, новог грипа има знатно више.

"На основу статистичких података могу да потврдим да је оболелих од новог грипа знатно више него тих 290 потврђених случајева, али не могу да кажем да ли је то 30 или 40 одсто свих оболелих од грипа", рекао је за телевизију ТВН24 заменик министарке здравља Јакуб Шулц.

Павел Гжешовски, епдимиолог из Националног института за лекове, рекао је да је прошле године у Пољској било 560 хиљада оболелих од грипа и вироза, док је данас број оболелих 10 до 12 пута већи него у исто време прошле године.

"Имамо 66 хиљада оболелих у последње две недеље. Нема сумње да је за то кривац вирус новог грипа, али нема разлога за бригу", подсетио је Гжешовски да у највећем броју случајева нови грип протиче чак лакше од сезонског, а да се компликације јављају код пацијената са неким другим основним тежим, хроничним обољењем.

"Свега 0,5 до један одсто оболелих од новог грипа захтеваће смештај и лечење у болници", казао је Гжешовски.

Повећан број оболелих у Мађарској

Растући број случајева грипа у Мађарској ускоро ће достићи ниво на коме се проглашава епидемија, изјавио је на конференцији за новинаре министар здравља Тамаш Секељи.

Прошле седмице је 16.700 људи са симптомима сличним грипу потражило помоћ лекара, навео је Секељи и додао да ће тај број вероватно порасти преко критичних 20.000, имајући у виду велики број нових случајева у школама које су биле затворене у протеклих неколико дана.

Данас су још два забавишта и једна школа затворени у западној Мађарској. Више од 20 других је привремено затворено прошле седмице због сумње на присуство вируса новог грипа.

Вирус Х1Н1 је потврђен у више од 300 случајева. Од прве појаве вируса у Мађарској до сада је преминуло седам људи за које је потврђено да су били позитивни на нови вирус грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару