Србија купује вакцине

Влада потврдила одлуку о набавци вакцина. Првих 500.000 доза вакцине би у Србију требало да стигне најкасније до половине децембра. До сада потврђено 266 случајева оболевања од новог грипа.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да је Влада данас потврдила одлуку о набавци вакцина против новог грипа, а да би Републички завод за здравствено осигурање требало током дана или сутра да потпише тендерски уговор са швајцарском фармацеутском кућом "Новартис".

Милосављевић је, на конференцији за новинаре, рекао да је поднео извештај Влади Србије о проглашењу епидемије новог грипа.

Он је навео да је до јуче до 20 сати потврђено 266 случајева обољевања од новог грипа, од којих је, код осам пацијената, болест завршила смртним исходом. Већина оболелих старости од седам до 19 година.

Одговарајући на питање да ли ће бити разлога да се продужи јесењи распуст за ђаке, министар је казао да за тим нема потребе и да од понедељка, 16. новембра, деца несметано могу наставити на похађају часове.

На питање да ли је "Новартисова" вакцина поуздана, Милосављевић је рекао да је тај лек добио сертификат Европске агенције за лекове "тако да је излишно говорити о доброј и лошој вакцини".

Милосављевић је навео да фармацеутске компаније у свету које се баве производњом вакцине против грипа Х1Н1 имају годишњи капацитет између 700 и 800 милиона вакцина, а да је тренутна тражња између две и три милијарде.

Од потписивања уговора, првих 500 000 доза вакцине би у Србију требало да стигне најкасније до половине децембра.

Проглашавајући епидемију новог грипа, министар Томица Милосављевић је објаснио да то подразумева појачана дежурства лекара и здравствених установа, и ванредни епидемиолошки надзор.

Милосављевић је рекао да проглашење епидемије има значај за читаву Републику и да пре свега подразумева ванредну вакцинацију становништва.

Приоритет у вакцинацији имаће хронични болесници, деца, труднице, здравствени радници, запослени у јавним службама.

Од последица новог грипа, у Србији је умрло седам особа,а до сада је званично потврђено 258 случајева оболевања.

Симптоме сличне грипу, према процени епидемиолога, тренутно има више дестина хиљада људи.

Иако је епидемија званично проглашена, то за сада не значи опште затварање факултета, школа, обданишта, нити забрану окупљања.

О томе ће на основу ситуације, одлучивати локалне власти и здравствене службе, односно Институти за јавно здравље.

Међутим, позориште Мадленијанум није чекало процену ситуације локалне власти и здравствене службе већ је само отказало концерт који је требало да буде одржан 18. новемба. 

Концерт "Сећање на Паваротија" и изложба посвећена том уметнику прве су јавне манифестације отказане због проглашења епидемије новог грипа.

У саопштењу позоришта се наводи да сви који су купили карте могу да их врате на билетарници Мадленијанума и добиће свој новац назад или их могу заменити за нови термин одржавања концерта и изложбе. Нови датум одржавања биће накнадно објављен, наводи се у саопштењу Мадленијанума.

У Србији 266 оболелих од новог грипа

Према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, до сада је потврђено је 266 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (H1N1).

Регистровано је осам смртних исхода од ове врсте грипа. Последњи смртни исход регистрован је 10.11.2009. године код пацијенткиње са тешком клиничком сликом грипа која је била хоспитализована у јединици интензивне неге инфективног одељења Опште болнице у Крушевцу.

На болничком лечењу је 508 особа са обољењима сличних грипу и тринаест особа је на респиратору.

Од 266 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем. Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина, Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца, Косовске Митровице, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

У периоду 26.10 - 12.11.2009. потврђено је 117 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (H1N1). Оболели су са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште. Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста 7-19 година.

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева у основним и средњим школама и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављено је четрнаест епидемија пандемијског грипа: епидемије међу становништвом Јужнобачког и Јужнобанатског округа, у општинама Краљево, Пожега, Ужице, Пaраћин и Шид и епидемије у школским колективима у Чачку, Нишу, Ивањици, Приликама, Крагујевцу и Лесковцу.

Предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару