Посланици нису грипозни

Због проглашења епидемије новог грипа, Скупштина Србије за сада, неће радити по посебном режиму, изјавила Славица Ђукић Дејановић. Препоруке за посланике потпуно исте као и за остале грађане, рекао Предраг Кон.

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић изјавила је да парламент због проглашења епидемије новог грипа, за сада, неће радити по посебном режиму, и нагласила да за парламентарце важе иста правила као и за друге запослене у Србији.

"Парламент ће се укључити у све мере које буду сугерисане од стране Штаба цивилне заштите Београда. Ради се о државној институцији високог ранга, но посланицима и упосленима је ово радно место, па се на нас односе све оне противепидемијске обавезе које се односе и на друге запослене", рекла је Ђукић Дејановић.

Рекла је да у овом моменту Скупштина Србије несметано ради, да за сада нема сумњи да је неко од посланика или запослених заражен вирусом, као и да ће у будуће предузимати мере у складу с развојем ситуације.

"Нема разлога да изабрани представници грађана у било чему имају другачији третман него остали упослени и они који су нас бирали", истакла је председница српског парламента.

Дејановић је колеге парламентарце "посаветовала" да, у оквиру мера превенције против новог грипа, одржаваку хигијену руку, јачају отпорност организма и уносе витамине, да се што више физички и психички одмарају, наводећи да је "једина права заштита вакцина".

Иначе, скупштински Одбор за здравље и породицу данас је подржао мере Владе и Министарства здравља за спречавање ширења новог грипа А-Х1Н1.

Кон: Препоруке исте за све

Председник Радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа Предраг Кон рекао је  да су препоруке за посланике потпуно исте као и за остале грађане.

"Ако имају тегоба, ако имају неке респираторне сметње, не треба да присуствују седницама - то је најједноставније", рекао је Кон и додао да ће на тај начин спречити преношење вируса, односно треба да буду изоловани код својих кућа, да се лече и избегавају контакте.

Кон је, одговарајући на питања после седнице скупштинског Одбора за здравље и породицу којој је присуствовао и министар здравља Томица Милосављевић, рекао да се поставља питање шта је "јавно окупљање".

"Јавна окупљања су масовна окупљања у којима може доћи до преношења вируса и то зависи од ситуације", казао је Кон и објаснио да ако има оболевања и пораста оболевања у предшколском узрасту онда ће се донети мера за забрану јавног окупљања у тим установама што подразумева њихово затварање.

Та мера не треба да се спроводи више од недељу до две максимално, што је најдужи период или два периода инкубације када се онда поново формирају ти колективи, рекао је Кон.

Живот не може да стане

"Нећемо предлагати мере које су нерационалне", рекао је Кон и нагласио да живот не може да стане и да се мора најрационалније поступати и доносити такве мере које имају смисла и које су ефикасне.

Поручио је да све те мере имају смисла све до почетка вакцинације и прецизирао да после вакцинације значајног броја људи више није иста ситуација јер онда постоји "једна баријера у популацији која спречава тако брзо ширење".

"Све ово што причамо односи се на један период који може да буде отприлике максилмално неколико месеци, али мораћемо да имамо стрпљења и ми који радимо овај посао који треба да предложимо те мере, као и они који треба да их поштују", рекао је Кон.

Указао је да јавне службе и сви државни органи "свакако припадају онима који су у високом реду хитности вакцинације", али да су ипак испред њих стављење и труднице и деца до две године и хронични болесници, да су на четвртом месту здравствени радници и тек на петом сви остали у јавним службама и државним органима.

На питање у вези политичким окупљањима, Кон је казао да не верује да ће у ситуацији максимума епидемије ико тако нешто планирати.

"Са друге стране пратићемо ситуацију и давати своје препоруке - у политику се сасвим сигурно нећу мешати, а забране постоје само да би спречиле оболевање и мислим да ту нема места политици", закључио је Кон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару