Грип изазива политичку кризу у Украјини

Број заражених новим грипом непрекидно расте. Најтежа ситуација је у Украјини где је до сада умрло 189 особа. Премијерка Јулија Тимошенко оптужила председника Виктора Јушченка да не предузима адекватне мере како би одложио председничке изборе, заказане за 17. јануар.

Број оболелих од новог грипа изазваног вирусом АХ1Н1 расте у читавом свету, а најдраматичнији извештаји и даље стижу из Украјине.

Украјинска премијерка Јулија Тимошенко оптужила је председника државе Виктора Јушченка да намерно не предузима довољно мера у борби против епидемије новог грипа и самим тим ставља под претњу предстојеће изборе за будућег шефа државе, заказане за 17. јануар.

На седници владе Тимошенкова је оптужбу изрекла коментаришући Јушченково одуговлачење потписивања уредбе о издвајању 125 милиона долара за мере против епидемије, пренеле су руске агенције.

За протекла 24 сата у Украјини је од грипа и акутних респираторних инфекција умрло 15 особа, чиме се број жртава у епидемији повећао на 189, саопштило је Министарство здравља, а пренела украјинска агенција Укринформ.

Према подацима Министарства, укупно је зараза вирусом грипа регистрована код 1,122 милиона људи, од којих је 57.286 хоспитализовано.

У земљама у окружењу грип, такође, узима данак. Лекари Клиничко-болничког центра у Подгорици боре се за живот младића П. Ж. (23) из Никшића који је тешко оболео од новог грипа А Х1Н1.

Младић је налази на Одељењу интезивне терапије где су му од суботе укључени апарати за вештачко дисање.

У Хрватској је укупно 2.500 оболелих од новог грипа, саопштено је из Хрватског завода за јавно здравство, а међу зараженима је и 16-годишњи син министра здравља Дарка Милиновића.

Хрватски Завод је саопштио да је у Хрватској укупно 503 лабораторијски потврђених и 1.997 клиничких случајева грипа који нису лабораторијски потврђени.

У Аустрији је од петка до уторка код 398 особа утврђена инфекција новим грипом, чиме је укупан број оболелих (761) порастао за преко 50 одсто - на 1.159, саопштило је данас Министарство здравља Аустрије.

Само у уторак регистровано је 195 новооболелих од новог грипа, међу којима највише има младих.

У протеклих пет дана највише оболелих било је међу особама млађим од 20 година - чак 47 новооболелих (188) има између десет и 19 година, а 26 одсто је испод девет година.

До сада су од новог грипа на тлу Аустрије преминуле две особе - једанаестогодишња девојчица из италијанског града Болцано и Аустрријанац у покрајини Салцбург, који је умро у уторак.

Са нова четири смртна случаја, од којих је троје деце, број жртава новог грипа у Турској, за мање од месец дана, попео се на 40, пренела је агенција Анадолија.

Турско министарство здравља саопштило је да су двоје деце, старости пет и 13 година, беба млађа од годину дана и једна особа од 26 година, најновије жртве новог грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару