Паника у Македонији

Македонија у паници због сталног раста броја оболелих од новог грипа. Хрватски завод за јавно здравство саопштио да је у тој земљи од новог грипа оболелело 2.500 људи.

Грађани у Македонији су паници због сталног  раста броја заражених од новог грипа.  Од јуче је број оболелих порастао од 14 до 32 нова случаја. Истовремено, у Хрватској регистровано око 2.500 оболелих.

Број оболелих од вируса у Македонији је порастао на више од 130.

Ученици једне гимназије у Скопљу, њих 180, који су се вратили са екскурзије у Будимпешти, а неколико ученика је имало повишену телесну температуру, под сталним су надзором лекара. 

Македонско министарство просвете није саопштило да ли ће прекинути ученичке екскурзије.

Комисија за пандемијски грип позвала је све ученике који су били на екскурзијама да не долазе на наставу следећих седам дана.  За сада све школе у Македонији раде, а у тој земљи није проглашена епидемија.

У школама нема довољно средстава за дезинфекцију па их родитељи сами набављују.

Министарство здравља је позвало све општине и друге институције да се укључе у превенцију грипа.

Оболео и син министра здравља Хрватске 

 У Хрватској је укупно 2.500 оболелих од новог грипа, саопштено је из Хрватског завода за јавно здравство. Mеђу зараженима је и 16-годишњи син министра здравља Дарка Милиновића.

Хрватски завод за јавно здравство је саопштио да је у Хрватској укупно 503 лабораторијски потврђених и 1.997 клиничких случајева грипа који нису лабораторијски потврђени, што чини укупни број од 2.500 оболелих.

Јуче су у обради била 72 узорка од чега је 50 било позитивних на нови грип, саопштава Хрватски завод.

Саопштено је и да од почетка седмице у болнице долази велики број оболелих, па се преко медија понављају упутства да сви који имају блаже симптоме остану код куће и информишу породичне лекаре, а да у болнице дођу само они код којих су се јавиле компликације и који ће, како истичу, тако и остали на лечењу.

Лекари истичу да су оболелима на располагању 33 респиратора, а да се првих 500.000 доза вакцине очекује крајем овог месеца. Вакцина ће бити дељена приоритетним групама, па ће прве дозе добити хронични болесници и медицински радници.

Министар здравља Дарко Милиновић саопштио је да је његов 16-годишњи син Марко такође заражен, али да се, како има блаже симптоме болести, лечи се код куће и не прима антивирусне лекове. Министар је позвао грађане да не паниче и да се придржавају упустава.

"Плануло" пола милиона вакцина против сезонског грипа

За сада нема најава проглашавања епидемија на неком подручју, осим што је то пре неког времена проглашено у Сплитско-далматинској жупанији где су зебележена и две жртве, 61-годишњи човек и трогодишња девојчица која је имала акутну леукемију и код које је нађен вирус новог грипа.

Треба рећи и да је због атмосфере због појаве новог грипа "плануло" и око пола милиона доза вакцине против сезонског грипа која се даје током новембра и децембра јер се болест очекује у јануару. Нове дозе вакцине стижу, а лекари истичу да вакцинација од сезонске не штити од заразе новим грипом и обратно.

Због "бомбастичних" наслова у медијима огласио се и председник Хрватског новинарског друштва Зденко Дука који је као непримерене оценио наслове да се због седам смртних случајева у Србији за сада неће затварати хрватске границе, јер се то не ради ни кад су у питању теже епидемије.

Као методе за повећање гледаности и читаности Дука је навео и дељење маски за нови грип које иначе не штите од болести у време кад је нови грип још био далеко од Хрватске. Рекавши да би се медији требали суздржати од сензационалистичког приступа, Дука је додао да је нормално да људе занима тема новог грипа.

Јасно је да је то опасна болест за коју медији требају дати информације, али оне које дају суздржани стручњаци и без "бомбастичних" наслова и теза којима се због претераног сензационализма повећава продаја и гледаност, рекао је Дука.

Црна Гора далеко од епидемије

Лекари Клиничко-болничког центра (КБЦ) у Подгорици боре се за живот младића П. Ж. (23) из Никшића који је тешко оболео од новог грипа А Х1Н1.

Директорка Клинике за анестезију и реанимацију Љубица Пејаков саопштила је да се младић налази на Одељењу интезивне терапије где су му од суботе укључени апарати за вештачко дисање. Он је повређен у саобраћајном удесу, а стање му је погоршао вирус новог грипа којим је недавно заражен, објаснила је Пејаков.

Црногорски министар здравља Миодраг Радуновић најавио је  да би средином децембра Црна Гора могла да добије део вакцина против новог грипа и додао да је Црна Гора далеко од проглашења епидемије.

Радуновић је новинарима казао да се ради о контигенту од око 100 хиљада вакцина, али и додао да је то за сада само најава.

Казао је и да постоје тачна правила за проглашење епидемије, односно да би за то десет одсто становништва морало бити захваћено овим обољењем.

Он је казао да су у Црној Гори потврђена 34 случаја новог грипа, додајући да је њих 27 излечено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару