Аеродром и железница спремни за грип

Епидимиолози тврде да је најбржи начин ширења заразе путовање. Аеродром и железничке станице су у приправности. У већим железничким чворовима предвиђене просторије за изолацију. Посаде ЈАТ-а прошле обуку за ситуације када се у авиону налази носилац вируса.

Најбржи начин ширења заразе је путовање, сматрају епидимиолози. Аеродром и железничке станице су у пуној приправности. Највише се ради на едукацији оних који су у непосредном контакту са потенцијално зараженим особама. Сви превозници имају и такозване резервне планове, што значи да постоји разрађена процедура да возови и авиони не стану.

У "ЈАТ ервејзу" кажу да су још од априла, када је грип почео да се шири у свету, почели да дезинфикују авионе при слетању и полетању. У авионима су постављене кутије са течним сапунима, а алкохолне влажне марамице деле се путницима. Посаде су прошле обуку за ситуације када постоји сумња да се у авиону налази потенцијални носилац вируса.

"Постоји одређено место у кабини где се ставља путник. Дају се епидемиолошке маске и онда се развија ланац обавештавања. Капетан буде обавештен о томе. Преко оперативног центра обавештава службу хитне помоћи на аеродрому", објашњава Мирајна Дедић из медицинског центра "ЈАТ ервејза".

На аеродрому Никола Тесла нема ванредног стања. Приметно је да већи број путника носи маске у односу на претходни период.

Број путника у ваздушном и железничком саобраћају није опао

Железнице Србије наручиле су 70.000 маски, које ће бити дистрибуиране свим већим железничким чворовима у земљи. У вагонима је појачана хигијена. Посебно се води рачуна да у тоалетима има доста течног сапуна и папирних убруса. Сви који раде са путницима мораће да носе заштитне маске.

"У свим већим железничким чворовима у земљи, Београду, Новом Саду, Нишу и Суботици, у железничким амбулантама предвидели смо просторије за изолацију. Уколико се посумња да је неко од путника заражен новим грипом биће изолован. Постоје лекари који редовно дежурају", каже Ненад Станисављевић из Железница Србије.

Број путника у ваздушном и железничком саобраћају није опао, па се процењује да страха од грипа када је путовање у питању нема. Међутим, сви који раде са путницима додатно су изложени опасности од заразе. Приоритетно вакцинисање против грипа А Х1Н1 очекује око 50.000 људи запослених на железници и авиосаобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару