Нови грип угрожава ходочашће у Меки

Одлазак муслимана на ходочашће у Саудијску Арабију ове године под великим знаком питања због новог грипа. Многи се боје да би Мека, у којој се скупи и до три милиона људи, могла да постане "расадник" заразе.

Туристички менаџери се прибојавају да ће нови грип довести у питање одлазак муслимана на ходочашће у Саудијску Арабију, јер се многи боје да би Мека, у којој се скупи и до три милиона људи, могла да постане "расадник" заразе.

"Деведесет одсто људи поставља питање о сигурности одласка у Меку, поузданости вакцине, сви су несигурни, посебно наши клијенти који резервишу хотеле са пет звездица и који највише воде рачуна о себи", изјавио је туристички менаџер из Каира Насер Абдалах.

Пословни људи који су довољно богати не намеравају да улажу новац у путовање ако постоји опасност да оболе, казао је Абдалах, наводећи да Туристичка агенција "Маја" у Каиру организује све што је потребно за одлазак на хаџилук, од саудијске визе и авионске карте, до смештаја и набавке прикладне одеће, преноси Дојче веле.

За одлазак на ходочашће у Меку и Медину, које представља један од пет стубова ислама, на које сваки муслиман треба да оде бар једном у животу, агенција "Маја" наплаћује 8.000 евра, у шта је укључен десетодневни хаџ са смештајем у луксузном хотелу, док, рецимо, крстарење у Карибима кошта само четвртину те суме.

Абдалах се боји да би на хаџ, уместо пола милиона Египћана, ове године могло да оде само 130.000, и наводи да су туристичке агенције већ изгубиле много новца, пошто су платиле аконтацију за резервацију соба у хотелима.

Он је оптужио египатску владу да је направила панику, "од релативно безопасног грипа" и наводи да је, од 130.000 ходочасника током Рамадана, било је само пет сумњивих случајева, а ни у једном није потврђен нови грип.

Египатски државни секретар Осама ал Ашри је похвалио мере које су предузеле саудијске власти за борбу против новог грипа.

На аеродромима су постављени сензори који мере температуру. Сваки ходочасник се контролише, али тако да не види да се не би стварала несигурност. Ко има повишену температуру упућује се на преглед. У Меки и Медини довољно је маски и дезинфекционих средстава, рекао је Ал Ашри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару