Вирусу новог грипа прија зима

Нови грип се практично проширио на све земље у свету, а вирусу А Х1Н1 прија хладно време, тврде светске здравствене организације. Вакцине против вируса новог грипа "веома сигурне", сматрају стручњаци СЗО. Постоји опасност да пандемија новог грипа буде праћена таласима сезонског.

Пандемски вирус грипа А-Х1Н1 могао би да буде узрок смрти чак 40.000 људи широм Европе, а постоји могућност да буде праћен и таласима сезонског грипа, који би могли да убију исто толико људи, упозорили су данас стручњаци Европског центра за превенцију болести (ЕЦДЦ) из Стокхолма.

"То није безначајна бројка, а чињеница да су вирусом Х1Н1 заражени тинејџери, труднице и људи који не потпадају у ризичне категорије становништва, чини ствари другачијим", каже координатор Ангус Никол.

Према саопштењу Центра, нови грип је погодио скоро све земље Европе, а још се не може предвидети када ће достићи врхунац и колико ће оболелих тада бити.

Сигурно је само да ће пандемија наставити да убија на хиљаде људи и да ће многи од оболелих морати да буду збринути на одељењима за интензивну негу током зиме на северној хемисфери, наводи се у извештају ЕЦДЦ.

"Све европске земље биће погођене, што ће значити огроман притисак на њихове здравствене системе", изјавила је директор ЕЦДЦ Жужана Јакаб.

Тешко предвиђање мутација вируса

Стручњаци Центра су проценили да је тешко предвидети какве би мутације могла донети мешавина новог грипа са "обичним" грипом, али су предвидели да постоји велики ризик од епидемија сезонског грипа "почетком 2010. године, када главни талас пандемије А-Х1Н1 буде прошао".

Судећи према данашњим извештајима из више европских земаља, нови грип се шири и постоје све масовнији, а Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да ће се болест још више проширити са доласком хладнијег времена.

У Словачкој је данас забележен први смртни случај од новог грипа, у  Братислави је у болници преминула жена, срчани болесник, заражена вирсуом А Х1Н1.

"Та жена је имала нови грип, али боловала је и од неколико других болести. Очигледно је умрла од инфаркта. Прави узрок показаће обдукција", рекла је портпарол Министарства здравља Зузана Чижмарикова.  У Словачкој је до сада потврђено 200 случајева обољевања од новог грипа, од тога је само током последње седмице оболело 29 људи.

Број жртава новог грипа у Турској се, такође, свакодневно повећава, а према најновијим подацима објављеним у Анкари, од њега је досад умрла 21 особа.

Турско министарство здравља је саопштило да су последње жртве новог грипа били 11-годишња девојчица и 21-годишњи младић.

Влада је у понедељак почела да дистрибуира вакцину против новог грипа. Приоритет у вакцинисању ће имати медицински радници, верници који планирају да овог месеца путују у Меку на ходочасће, деца, труднице, дијабетичари и лица која имају проблема са срцем и дисајним органима, пренела су локална гласила.

Најтежи облици болести код млађих од 65 година

Број људи у Енглеској, којима је због заразе вирусом Х1Н1, потребан болнички третман "расте као лавина", мада се раст бројности случајева овог обољења успорава, саопштила је британска Агенција за заштиту здравља.

Тренутно у болницама има 848 оболелих од новог грипа, од којих је 172 на интензивној нези. У септембру је у енглеским болницама било мање од 300 оболелих од ногов грипа, пренео је Ројтерс.

У последњих недељу дана број нових случајева у Британији се процењује на 84.000, према 78.000 у претхоној седмици, што представља повећање од 7,7 одсто. Међутим, у прошлој седмици је, у односу на претпрошлу, број нових случајева био већи за готово 50 одсто.

Укупан број Енглеза који су оболели од новог грипа од његове појаве до данас износи 620.000. Међу оболелима од новог грипа је у Енглеској досад умрло 105 људи.

Европски центар за превенцију болести саопштава да је у свету до сада регистровано 6.005 смртних случајева изазваних вирусом Х1Н1. Према последњим подацима Светске здравствене организације, у свету је од новог грипа умрло 5.712 људи.

Подаци СЗО показују да се вирус опасног обољења појавио, практично, у свакој земљи. Најтежи облици болести и фаталан исход јављају се углавном код особа млађих од 65 година, по чему се пандемијски грип разликује од сезонског, који претежно погађа старије особе.

Пандемијске вакцине које су последњих недеља примили милиони људи у двадесетак земаља су "веома сигурне" и обезбеђују заштиту без неуобичајених пропратних ефеката, тврде стручњаци СЗО.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару