Како се заштитити

Редовно прање руку, покривање уста и носа марамицом приликом кијања и кашљања, избегавање директног контакта, останак код куће у случају да је особа болесна и обавезна консулатција са лекаром опште праксе, најбоље превентивне мере грипа.

Опште мере превенције, као што су држање одстојања од најмање 1 м од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија су најефикасније мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим вирусом инфлуенце.

Основне мере

Основне мере превенције су одстојање од најмање метар од других особа, проветравање просторија, редовно прање руку сапуном и топлом водом.
Хигијена дисајних путева подразумева покривање носа и уста приликом кашљања марамицом коју после употребе треба бацити.

- редовно перите руке текућом водом и сапуном

- покријте уста и нос марамицом када кијате и кашљете

- одмах баците употребљену марамицу у канту за отпатке

- уколико немате марамицу покријте уста и нос надлактицом, а ако кинете у длан одмах оперите руке

- избегавајте руковање, грљење и љубљење ако кијате и кашљете

- останите код куће када сте болесни и позовите лекара

Маска за заштиту од грипа

СЗО препоручује употребу заштитних маски код учесталих и блиских контаката са оболелим особама.

По препоруци СЗО треба дозволити ношење заштитиних маски на јавним местима, иако ова мера нема готово никаквог утицаја на превенцију грипа изазваног новим сојем вируса.

Студије о мерама за спречавање ширења респираторних вируса које су спроведене у здравственим установама указују на то да се ширење грипа ипак може умањити употребом маски.

Уз препоруке о начину коришћења маски у здравственим установама налазе се и информације о додатним мерама које могу имати утицај на њихову делотворност, као што је правилник о употреби, залихама и начину уклањања.

С друге стране, у друштвеном окружењу, посебно на отвореном простору (за разлику од затвореног простора, у близини особа са симптомима грипа) делотворност ношења маски није потврђена.

Упркос томе, много људи може пожелети да носи маску у свом дому или друштвеном окружењу, посебно уколико су у близини особа са симптомима грипа (на пример, уколико негују чланове породице).

Уз то, ношење маске може помоћи особи са симптомима грипа да покрије уста и нос како би спречила ширење респираторних капљица, мера која је саставни део етикеције кашљања.

С друге стране, неправилна употреба маски може повећати ризик од преношења заразе.

Уколико се маске употребљавају, требало би да та мера иде под руку са другим општим мерама заштите против ширења грипа међу људима, као што је обука о правилној употреби маски, културној, као и личној увиђавности.

Препоруке за сузбијање ширења грипа у школама

Ученици/родитељи

Ради спречавања уноса и ширења овог обољења у школу, потребно је да поступате на следећи начин:

Уколико имате симптоме и знаке болести потребно је да останете код куће и јавите се телефоном свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.

Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности, и ограничите - избегавајте контакте са другим особама.

Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.

Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам дана.

Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта.

У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.

Примењивати опште мере превенције у спречавању и сузбијању ширења грипа.

Учитељи/наставници/професори

Уколико имате симптоме и знаке болести потребно је да останете код куће и јавите се телефоном свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.

Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам дана (колеге на послу, одељење - ученике).

Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности (око седам дана), и дистанцирајте се од социјалних контаката.

Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.

Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.

Свако одсуство ђака у одељењу чији сте учитељ/разредни старешина пријавите раднику школе који ће бити од стране колегијума/директора одређен да води евиденцију о одсуствовању са наставе пре свих ђака и наставног особља, а потом и других запослених у установи (недељна или дневна евиденција о здравственом стању у одељењу, која се у писаној форми изјаве/информације доставља особи која води евиденцију и комуницира са надлежном здравственом/епидемиолошком службом).

Често током дана проветравати просторије у којима се спроводи настава.

Организовати здравственоваспитни рад о општим мерама превенције грипа примерено узрасту, у сарадњи са домом здравља.

Обољење слично грипу (ОСГ) је оно код којег постоји изненадна појава температуре, праћена боловима у мишићима и зглобовима, сувим кашљем и симптомима од стране горњих дисајних путева.

Сходно препорукама СЗО опште мере превенције, као што су држање одстојања од најмање 1 м од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах треба након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави, су ефикасне мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Поступак са оболелима од грипа

- Оболеле особе са благом симптоматологијом треба упутити на кућно лечење и изолацију, уз спровођење хигијене дисајних путева и хигијене руку и максимално ограничавање свих кућних и других контаката.

- Пожељно је одредити једну особу, најбоље члана породице, да негује оболелу особу код куће, како би се могућност даљег ширења новог вируса грипа свела на најмању меру.

- Оболеле особе и особе које негују оболеле треба обучити како да носе и да одлажу заштитне маске током периода када је болесник заразан за околину. Уколико маске нису доступне у довољној количини, важније је да заштитну маску носи оболела особа. Заштитну маску треба носити само у случају блиског контакта са особом која пружа негу. Заштитне маске треба безбедно одложити, бацити уколико се овлаже.

- Особе које негују оболеле од грипа изазваног новим вирусом инфлуенце треба да перу руке након сваког контакта са њима.

- Особама које негују оболеле треба дати инструкције како поступити у случају погоршања клиничке слике пацијента.

- Седам дана након појаве симптома оболеле особе нису више заразне за своју околину.

- Сви чланови домаћинства морају да спроводе хигијену дисајних путева и хигијену руку.

- Редовно проветравати просторије.

- Редовно чистити просторије водом и средствима за чишћење или дезинфекцију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару