Прва жртва новог грипа у Словенији

У Словенији умрла жена оболела од новог грипа а у Мађарској потврђен још један смртни случај. У Хрватској вирусом А Х1Н1 заражене 1.104 особе а прве вакцине очекују се крајем децембра. Проглашена епидемија у 11 бугарских општина.

Словенија је забележила први смртни случај грипа типа А (Х1Н1). Умрла је пензионерка која је због грипа лечена на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра у Љубљани, и боловала и од друге, основне, хроничне болести.

Лекар је на конференцији за новинаре рекао да је њено стање упркос интензивном лечењу било све лошије, а као узрок смрти навео "компликације основне болести, уз доказану заразу вирусом новог грипа".

Петнаестогодишњи дечак умро је од последица новог грипа у Солнок болници у јужној Мађарској, потврдио је мађарски министар здравља Тамаш Секељ.

Секељ је рекао да је тинејџеру потврђено присуство вируса А Х1Н1 и да је преминули дечак био високоризични болесник, јер је имао неколико тешких симптома болести, пренела је мађарска агенција МТИ.

Аутопсија преминулог дечака показала је да је вирус новог грипа био узрок смрти, навео је Секељ.

У Мађарској су до сада регистрована четири смртна случаја од последица новог грипа.

А у Хрватској због симптома грипа на наставу није дошло 35 ученика основне школе "Банија" из Карловца, док је прошле недеље грип вируса Х1Н1 потврђен код 20 пацијената из оближњег центра за рехабилитацију.

Предузимају се све мере заштите становништва и информисања о понашању у случају болести, речено је на конференцији за новинаре здравственог штаба Карловачке жупаније.

Прва жртва новог грипа у Хрватској је шездесетједногодишњак који се десетак дана налазио у критичном стању у Сплитској болници.

Хрватски завод за јавно здравство је најавио да ће у четвртак почети редовно вакцинисање против сезонског грипа. Због пандемије грипа Х1Н1, препоручена је вакцинација против обичног грипа осетљивим групама становништва у које спадају особе старије од 65 година, хронични болесници и запослени у здравству.

Првих 50.000 доза вакцине против грипа Х1Н1 очекује се крајем децембра.

У Хрватској су до сада од новог грипа оболеле 1.104 особе, а зараза вирусом типа А (Х1Н1) је лабораторијски потврђена код 313 оболелих. Највише оболелих је у Загребу и Сплиту.

У Бугарској је проглашена епидемија у 11 општина, међу којима су Бургас и Варна, а у месту Девња од укупно 936 становника оболело је чак 176.

Румунски државни секретар у Министарству здравља Адријан Стрејну-Черчел поднео је оставку после изјаве да би 20.000 људи широм земље могло да умре од новог грипа.

Саветник председника Трајана Басескуа, Виргил Паунеску није довео у питање цифру од 20.000 људи коју је поменуо Стрејну-Черчел, али је рекао да је он својом изјавом изазвао "неоправдану панику". 

Паунеску је за румунску телевизију Реалитатеа додао да Стрејну-Черчел "не треба више да се појављује у јавности, јер изазива панику". У Румунији је до сада регистровн 581 случај новог грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару