Епидемија новог грипа у седам бугарских градова

Локалне епидемиолошке службе у Бугарској прогласиле епидемију новог грипа у седам градова, вирусом заражено 100.000 људи. Министарство здравља у Румунији затворило хотел "Синаја" у истоименом летовалишту, јер је 40 гостију заражено вирусом А Х1Н1.

Од новог грипа у Бугарској до сада умрло четворо људи а више од 100.000 је оболело. Локалне епидемиолошке службе у Бугарској прогласиле су епидемију новог грипа у још пет градова, пренела је БТА. Епидемија је  29. октобра проглашена у Плевену и Трговишту, подсетила је бугарска агенција.

Епидемија грипа данас је проглашена у градовима Јамбол, Бургас, Стара Загора, Ловеч и Габрово.

Најновија жртва новог грипа је једна 30-годишња жена из Старе Загоре која је умрла од упале плућа.

Бугарска је по стопи смртности од новог грипа далеко испод САД и западне Европе, изјавио је на конференцији за новинаре др Ангел Кунчев из Одељења за праћење инфективних болести бугарског Министарства здравља.

Највећи број заражених вирусом Х1Н1 је међу школском децом, због чега ће школе у Јамболу и Бургасу, бити затворене до 6. односно 7. новембра. У Старој Загори велики број оболелих је и међу децом млађом од четири године.

Према последњим подацима стопа оболелих од новог грипа у Јамболу је 362, а у Старој Загори 217 на 10.000 становника.

У Јамболу забрањена је посета пацијентима у болницама, где је особље дужно да носи маске, док су у Бургасу отказани сви културни догађаји.

У Румунији затворен хотел

Хотел "Синаја" у истоименом монденском летовалишту у Румунији затворен је, јер је 40 гостију, заражено новим грипом, јавила је румунска новинска агенција Адјерпрес.

Румунско министарство здравља одлучило је да затвори хотел на 48 сати због дезинфекције објекта, где је једна Португалка изазвала ширење вируса АХ1Н1 и пошто је одбила болничко лечење, мада јој је потвђена дијагноза новог грипа.

Сви гости хотела хоспитализовани су у Институту за инфективне болести "Матеј Балш" у Букурешту и то са средњим до озбиљним симптомима болести.

Оболели туристи су одрасле особе, потврдио је државни секретар министарства здравља Адријан Стрејну.

Румунски лист "Романија Либера" пише да су румунски званичници започели разматрање стратегије борбе против вируса новог грипа, пошто број инфицираних вирусом АХ1Н1 расте.

Додатна средства су одмах издвојена за куповину вакцина на међународном тржишту, упркос чињеници да је Румунија почела своју производњу вакцина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару