Додатна средства за вакцине

Влада ће хитно обезбедити додатна средства за набавку вакцина, лекова и заштитне опреме, рекао премијер Цветковић на састанку у Влади поводом епидемиолошке ситуације у Србији. Оцењено да је здравствени систем предузео све неопходне кораке у надзору и лечењу пандемијског грипа. Новим грипом у Србији заражене 162 особе.

Епидемиолошка ситуација у Србији је неповољна, јер су пријављене две епидемије новог грипа типа А Х1Н1 - једна у граду Краљеву и друга у једној основној школи у Чачку, обавестили су премијера Мирка Цветковића представници Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа.

Премијеру је предочено да Србија располаже довољном количином антивирусних лекова, саопштено је из Владе Србије.

Цветковић је истакао да ће Влада хитно обезбедити додатна средства за набавку вакцина, лекова и заштитне опреме.

У разговору, у коме су учествовали и министри здравља и просвете Томица Милосављевић и Жарко Обрадовић, оцењено је да је здравствени систем Србије до сада предузео све неопходне кораке у надзору и лечењу пандемијског грипа.

На састанку је договорено да се убрза процес набавке вакцина против пандемијског грипа. Констатовано је да су здравствене установе опремљене довољним бројем респиратора и да је у току набавка додатних апарата за механичку вентилацију плућа.

Повећева се број оболелих

У Србији се из дана у дан повећава број оболелих од новог грипа. Тренутно су тим вирусом инфициране 162 особе.

У Институту за инфективне и тропске болести у Београду током преподнева је прегледано око 30 пацијената због сумње на нови грип, од којих су три примљена на лечење, рекао је директор те установе проф. др Мијомир Пелемиш.

Пелемиш је навео да у Одељењу за изолацију лежи осам пацијената, од којих је код три доказано да болују од новог грипа, док се за пет пацијената чекају резултати, који треба да потврде да ли се ради о новом грипу. 

Пацијенти, смештени на Одељењу за изолацију, у добром су стању и нико није животно угрожен.

"Нема разлога за велику панику и забринутост и нема разлога за долазак на Инфективну клинику пацијената који имају респираторне тегобе, већ само оних који су заиста озбиљно болесни", истакао је Пелемиш.

Сви пацијенти смештени у тој здравственој установи су из Београда и имају између 17 и 50 година.

Нова три оболела у Ужицу

Вирус новог грипа потврђен је код још три пацијента у Ужицу, изјавила је директорка Завода за јавно здравље у тим граду Биљана Мијовић и навела да се ради о једном пацијанту из Пожеге и код два ученика из Ужица.

"Обоје ученика је имало лакшу клиничку слику и сада јасно знамо да је вирус новог грипа присутан у школској популацији у граду Ужицу", рекла је Мијовић.

Директорка Опште болнице у Ужицу Оља Вучићевић рекла је да су на интензивној нези два пацијента.

У Пироту је потврђен први случај новог грипа. Оболела је 22-годишња девојка. Троје пацијената и даље је у тешком стању.

Вирус је потврђен и код четрдесетдвогодишњег мушкарца у Панчеву који има озбиљну упалу плућа, али му се стање поправља.

Директор Инфективне клинике Клиничког центра у Крагујевцу проф. др Зоран Тодоровић изјавио је да је на тој клиници током викенда примљено 11 особа, углавном млађе доби, са симптомима сличним новом грипу.

"Сви они осећају се данас добро и сви су из Крагујевца", рекао је Тодоровић.

Талас инфекција шири се ка истоку земље

Градоначелник Ниша Милош Симоновић затражиће да настава у школама буде обустављена ако од новог типа грипа оболи више од 15 одсто ђака, саопштено је после састанка градског радног тела за деловање у случају пандемије новог грипа.

Одлука ће, у том случају, бити донета и без сагласности надлежног министарства да би се спречило повећање броја оболелих, речено је после састанка.

Према досадашњој статистици, најугроженија су деца, највећи број оболелих регистрован је у западној Србији, али се талас инфекције полако шири на исток земље.

У Краљеву и Чачку пријављена је епидемија. Највише заражених у новом таласу грипа је међу ђацима. Родитељима се саветује да уколико уоче симптоме респираторних инфекција децу не воде у колективе и да обавезно затраже лекарску помоћ. У неке школе ђаци долазе са маскама на лицу. Управо су маске најтраженији производ.

Томица Милосављевић, министар здравља каже да "свака школа и свака заједница треба да се понаша као да је вирус у тој заједници и у тој школи, чак и да није само тако ћемо почети да се понашамо превентивно".

Да ли ће епидемија бити и проглашена одлучиће министарство здравља. Чекаонице су препуне у многим здравственим установама у Србији. Надлежни упозоравају да се на Торлаку недељно може испитати до педесет узорака на нови вирус грипа. Зато ће се анализе крви радити само код тешке клиничке слике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару