Нова обољења од вируса Х1Н1

Од краја јуна, у нашој земљи забележена 162 случаја новог грипа. У неколико градова забрањене посете болницама. Пацијенткиња из Крагујевца се опоравља, док је педесетогодишњи мушкарац из Чачка у веома тешком стању.

У Србији је према најновијим подацима регистровано укупно 162 случаја новог грипа. На Дечјем одељењу Здравственог центра у Параћину хоспитализовано је деветоро деце са симптомима који одговарају новом грипу.

Педијатар Саша Лековић каже да је до јуче на Одељењу било 14 деце, али петоро их је отпуштено и они су на кућном лечењу јер је њихово стање боље.

"До сада имамо два потврђена случаја на вирус А Х1Н1 и то код дечака од седам година. Један је упућен пре пет дана у Институт за мајку и дете на Новом Београду и успешно се опоравља. Други дечак се опоравља на нашем Одељењу", каже Лековић и додаје да се резултати са Торлака очекују за још седморо деце из Параћина.

Због повећаног броја оболелих, забрањене су посете болницама у неколико градова.

У Пироту је јутрос потврђен први случај обољевања од новог грипа, потврђено је РТС-у у Заводу за јавно здравље тог града. Реч је о двадесетдвогодишњој девојци која је упућена на кућно лечење и добро се осећа.

Број лица код којих је потврђена инфекција вирусом новог грипа у Чачку повећан је на петоро.

Здравствено стање девојке из Крагујевца која је оболела од вируса грипа Х1Н1 је боље, док је педесетогодишњи мушкарац из Чачка у веома тешком стању, рекао је начелник Инфективне клинике у Крагујевцу Зоран Тодоровић.

"Девојка је и даље прикључена на апарате за дисање али су њене виталне функције стабилне и сматрамо да она иде ка опоравку", рекао је Тодоровић.

Према речима Тодоровића, стање педесетогодишњег мушкарца из Чачка који је прексиноћ примљен на Интензивну негу и даље је врло озбиљно и тешко.

Тодоровић је рекао да је тај пацијент прикључен на апарате за дисање и лекари предузимају мере интензивне терапије.

"Овај пацијент је примљен у врло тешком општем стању, са симптомима новог грипа, а инфекција вирусом Х1Н1 је потврђена синоћ", рекао је Тодоровић. Рекао је да у Крагујевцу нема нових тешких случајева оболелих од новог грипа.

"Повећан је број пацијената са блажим симптомима инфекције, а на Инфективној клиници јуче је хоспитализовано шест пацијената са лакшим обликом новог грипа", казао је Тодоровић.

Навео је да је крагујевачки Клинички центар један од четири центара у Србији који је потпуно спреман за збрињавање оболелих од грипа Х1Н1.

О проглашењу епидемије одлучује Министарство здравља

У Краљеву и Чачку пријављена је епидемија. Највише заражених у новом таласу грипа је међу ђацима.

Родитељима се саветује да уколико уоче симптоме респираторних инфекција децу не воде у колективе и да обавезно затраже лекарску помоћ. У неке школе ђаци долазе са маскама на лицу. Управо су маске најтраженији производ.

Здравствено стање четрдесетогодишњег пацијент  из Пожеге, који је смештен у Ужичкој болници, данас је стабилно, али се он и даље налази у изолационој јединици и прикључен је на апарат за дисање.

Томица Милосављевић, министар здравља каже да "свака школа и свака заједница треба да се понаша као да је вирус у тој заједници и у тој школи, чак и да није само тако ћемо почети да се понашамо превентивно".

Да ли ће епидемија бити и проглашена одлучиће министарство здравља. Чекаонице су препуне у многим здравственим установама у Србији. Надлежни упозоравају да се на Торлаку недељно може испитати до педесет узорака на нови вирус грипа. Зато ће се анализе крви радити само код тешке клиничке слике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
15° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару