Прва жртва новог грипа у Хрватској

Шездесетједногодишњак који се десетак дана налазио у критичном стању у Сплитској болници, прва је жртва новог грипа у Хрватској. Прва жртва међу децом у Италији. У свету од новог грипа умрло 5.712 особа.

У Сплитској болници преминуо шездесетједногодишњи пацијент који се налазио десетак дана у критичном стању на јединици интезивне неге. Он је и прва жртва епидемије новог грипа у Хрватској.

Пацијент код кога је осим новог грипа откреивено и запаљење плућа и који је више дана био прикључен на респиратор, али и на дијализу због отказивања бубрега, умро је данас у подне, највероватније од компликација, јавила је локална медијска кућа "Слободна Далмација".

Од новог грипа је у Хрватској заражено преко хиљаду људи. Највише заражених случајева има у Загребу, око 140 и Сплиту преко 60, односно преко 200 у Сплитско далматинској жупанији.

У болници се налази и 35-годишњи затвореник који је допремљен из тамошњег затвора са дијагнозом упале плућа, али и с клиничком сликом новог грипа која није лабораторијски потврђена.

У Сплиту се очекују и резултати лабораторијског налаза бриса узетог од детета из дечјег вртића за које се сумња да је оболело од новог грипа.

Због болести 60 од 160 ученика, у среду је затворена једна приватна гимназија.

Епидемиолог Младена Смољановић из Сплита, је проценио да ће у Хрватској током јесени и зиме од новог грипа умрети између 20 и 60 људи, углавном оних који су од раније болесни.

Свет предузима нове мере опреза због грипа

Због новог грипа у свету је умрло 5.712 особа, а свакодневно се повећава број земаља које проглашавају епидемију. Светска здравствена организација потврдила је да је против новог грипа довољна само једна доза вакцине.

Кинески премијер Вен Ђиабао упозорио је данас да се Кина суочава са "изузетно тешким" задатком спречавања ширења новог грипа и позвао на вакцинацију што већег броја грађана, као и појачан рад на производњи вакцина.

Кинески министар здравља Чен Џу упозорио је у септембру да се Кина суочава са озбиљном ситуацијом када је реч о сузбијању новог грипа, са почетком рада школа и порастом броја оболелих.

У Кини је до сада регистрован 44.981 случај заразе вирусом Х1Н1, од чега шест смртних случајева, а последњи данас у провинцији Хејлонђанг.

Ситуација је алармантна и у Русији и Украјини, где су затворене школе и у многим областима уведен карантин.

Jужна Кореја, у којој је регистровано више од 100.000 оболелих од новог грипа и 35 смртних случајева од те болести, размишља да уведе највиши степен узбуне како би се спречила пандемија новог грипа, саопштили су владини званичници.

Сеул је 21. јула подигао ниво узбуне због новог грипа на други степен, а први смртни случај је забележен пре два месеца, јавила је национална агенција Јонап.

Тренутно је више стотина школа затворено у тој земљи јер се грип веома брзо шири. Савез медицинских радника међутим тражи од владе да се затворе све школске установе.

Влада ће о томе одлучивати у среду, с тим што је истакнуто да треба добро размислити и сагледати све могуће последице, како би се избегле оне евентуално негативне.

Јужнокорејске власти започеле су 27. октобра вакцинацију становништва против новог грипа која треба да обухвати 35 одсто од око 49 милиона становника.

Прошле недеље умрло 19 деце у САД

Од новог грипа Х1Н1 прошле недеље у Америци умрло 19 деце, што је највише у једној недељи откако је у априлу почела пандемија, објавио је Центар за надзор и превенцију болести из Атланте.

У САД је од пролећа 114 деце умрло од компликација са новим грипом, тврде у Центру за превенцију болести, преносе агенције .

Амерички Центар за контролу и превенцију болести саопштио је да у САД нема довољно вакцина против вируса Х1Н1.

Центар за контролу и превенцију болести саопштио је да je до сада доступно 22 милиона доза, али да ће у наредном периоду бити доступно око 225 милиона доза.

Грип Х1Н1 у САД је сада много распрострањенији него на почетку пандемије. Болест је широко захватила 48 савезних држава, док су донекле поштеђени само Хаваји и Јужна Каролина.

У Центру за превенцију тврде да се, осим за децу, не води прецизна евиденција о броју страдалих од новог грипа, тако да се не зна тачан број умрлих од грипа.

У Италији дванаести смртни случај

Једанаестогодишња девојчица умрла је јуче у Напуљу од новог грипа, што је 12. смртни случај у Италији од вируса Х1Н1, саопштиле су италијанске здравствене власти.

Девојчица из Помпеје је смештена у болницу у ноћи између среде и четвртка због повишене температуре. Због погоршања здравственог стања пребачена је у педијатријску болницу у Напуљу.

Агенција Анса пренела је да је девојчица имала проблеме са дисањем и срцем, а данас је потврђено да је била заражена вирусом новог грипа.

То је прва жртва међу децом у Италији, а шеста у Напуљу.

Помоћник министра здравља Италије Феручо Фацио изјавио је у четвртак да је у тој земљи забележено знатно повећање броја заражених новим грипом, просечно 380 људи на 100.000 становника.

Национални центар за епидемиологију саопштио је да је за недељу дана регистровано 200.000 случајева, највише међу децом између пет и 14 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару