Расте број оболелих од грипа

У Србији од новог грипа оболеле 153 особе. Епидемије пријављене у Чачку и Краљеву. Први талас грипа пролази за десетак дана а нови и већи, очекује се крајем фебруара, кажу епидемиолози.

Тренутно су у Србији од новог грипа А Х1Н1 оболеле 153 особе, изјавила је члан радне групе за пандемију грипа др Нада Милић. Здравствено стање четрдесетогодишњег пацијента из Пожеге који је смештен у Ужичкој болници је без промена, а прикључен је на апарат за дисање.

Заменик директора здравственог центра Ужице др Зоран Лазовић каже да је стање пацијента стабилно, да нема температуру, а витални параметри су му добри. Нема значајног побољшања, али ни погоршања, каже др Лазовић.

У Параћину је број малишана узраста од три до 13 година, за које се сумња да су инфицирана вирусом новог грипа, повећан са седам на 14. Директорка здравственог центра Параћин др Слађана Васић каже да је деветоро деце задржано на лечењу, а петоро са блажим обликом упућено је на кућно лечење.

У тешком здравственом стању је 68-годишњи Чачанин који је у току ноћи довезен у крагујевачки Клинички центар са тешком упалом плућа.

Стање студенткиње из Крагујевца оболеле од новог грипа је побољшано, нема високу температуру, али је због упале плућа и даље прикључена на апарат за дисање.

На болничком лечењу у Крагујевачком клиничком центру налази се шест пацијената са симптомима сличним новом грипу, међу њима је и један здравствени радник.

На Нишкој инфективној клиници лечи се гимназијалац који се недавно вратио са екскурзије по Западној Србији. Код њега је потврђен вирус А Х1Н1, а његово стање је стабилно.

Осим код седмогодишњег дечака смештеног на новобеоградском Институту за мајку и дете, чије здравствено стање је стабилно, код још једног малишана из Параћина анализом је потврђено присуство вируса.

У Чачку нема нових случајева заразе новим грипом. Сва три ученика ОШ Милица Павловић, код којих је потврђен вирус новог грипа, налазе се на кућном лечењу и добро се осећају. И стање оболелих питомаца Војне гимназије је стабилно.

Епидемиолози кажу да ће овај први талас грипа проћи за десетак дана, али да се нови већи очекује крајем фебруара.

За сада је епидемија новог грипа пријављена само у Чачку и Краљеву, али су, због повећаног броја респираторних обољења од јуче забрањене посете болесницима у Клиничком центру у Крагујевцу, болницама у Ужицу, Параћину, Пожеги и Краљеву, а од понедељка та мера ће се примењивати и у болницама у Ћуприји и Јагодини.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да свака школа и свака заједница треба да се понаша "као да је вирус у тој заједници и у тој школи". "Чак и да није, само тако почећемо да се понашамо превентивно", навео је Милосављевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару