Нови талас грипа Х1Н1 у Србији

Тежи облик новог грипа потврђен код девојке из Крагујевца. Три ученика другог разреда Основне школе "Милица Павловић" у Чачку оболела од тог вируса, а у Краљеву оболеле још две особе. Потврђена четири случаја у Војној гимназији, која је затворена због "акутних респираторних инфекција".

Потврђен је тежи облик новох грипа у Крагујевцу код девојке старе 25 година. У Основној школи "Милица Павловић" у Чачку три ученика једног одељења другог разреда обелела су од новог грипа, потврдио је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Директор школе Мирко Лазовић изјавио је да је из Завода за јавно здравље добио обавештење са детаљним упутством које мере треба предузети.

"Нашу сумњу изазвала је чињеница да је ових дана у исто време са симптомима повишене температуре оболело 11 ученика из истог одељења", рекао је Лазовић.

Директор школе навео је да је до сада од надлежних потврђено да је у неколико случајева, после прегледа узорака у Заводу "Торлак", потврђено присуство вируса Х1Н1.

У Краљеву су данас забележена још два случаја оболелих од вируса новог грипа, потврдио је епидемиолог Тиодоровић.

Поред четворице ученика Војне гимназије у Београду који су обелели од новог грипа, Тиодоровић је рекао да је данас забележен нови случај у једној београдској средњој школи.

Такође, како РТС сазнаје, један туристички водич из Београда заражен је новим вирусом типа Х1Н1.

Eпидемиолог др Предраг Кон је рекао гостујући у Другом дневнику да родитељи треба да прате здравствено стање своје деце, да их не шаљу у школу, ако примете да им није добро и да се обавезно обрате лекару.

Кон је поновио да су епидемиолози донели одлуку да неће бити затварања школа јер се ради о блажем облику грипа , а и онда би се могло поставити питање кад ће се школе поново отворити. Међутим, Кон је истакао да ако ипак дође до затварања школа због малог броја ученика то нису епидемиолошке превентивне мере већ последица епидемије.

По његовим речима, вакцине против новог грипа ће бити крајем ове или почетком следеће године. Кон је нагласио да су лабораторијска истраживања показала да вакцина против сезонског грипа не штити од новог грипа.

Епидемиолог је истакао да је неминовно ширење грипа и да је потребно обезбедити кол центре који ће давати информације грађанима у вези са евентуалним симптомима болести.

Кон је рекао да се нови грип чешће јавља у тежем облику код хроничних болесника, код трудница, оболелих од дијабетеса и гојазних.  

Изолација оболелих од новог грипа

И начелник Управе за здравство у Министарству одбране Вељко Тодоровић потврдио је да је код четворице ученика Војне гимназије дијагностикована инфекција изазвана новим вирусом грипа Х1Н1.

Тодоровић је рекао да су оболели изоловани, као и они који су били у контакту са њима иако, како је рекао, код њих нема знакова обољења.

Начелник Управе за здравство изјавио је агенцији Бета да је у Војној гимназији настава прекинута због епидемије "акутних респираторних инфекција".

"Тога ће бити још у наредном периоду нарочито у школама, интернатима и касарнама", рекао је Тодоровић и додао да нема разлога за панику међу грађанима.

Према његовим речцима, сви оболели од новог грипа, као и оболели од сезонског грипа или неке друге вирусне адемоинфекције су доброг општег стања.

Тодоровић је додао да је њихов ток болести био повољан и нико није имао компликације на плућима, синусима или бронхијама.

"Остали имају знакове акутне респираторне инфекције и може се рећи да један мањи број, вероватно и оних код којих нисмо доказали, има инфекцију вирусом Х1Н1. Можемо да кажемо да је епидемија сада стављена под контролу, јер је у протекла два дана било осам новооболелих, јуче само двоје", навео је Тодоровић.

Тодоровић је објаснио да је у последњих седам дана код ученика Војне гимназије примећен нешто већи број обољевања од акутне респираторне вирусне инфекције.

Начелник управе за здравство је објаснио да се не може јасно одвојити клиничка слика испољавања болести новог грипа, јер и сезонски и нови грип су веома слични и с разлогом се може претпоставити да је број оболелих од новог грипа већи.

Ипак, додао је Тодоровић, тај број је сигурно много мањи него број оболелих од сезонског грипа или неке друге вирусне инфекције.

"Појаву новог грипа у Србији очекује и здравствени систем Републике и војни здравствени систем, и ми смо се за то добро припремили. Припремили смо се у смислу што смо извршили едукацију лекара и другог здравственог особља", рекао је Тодоровић.

Начелник је објаснио да је чак обављена и едукација војника и официра, да су припремљене мере и поступци који се препоручују у случају појаве појединачних случајева, као и поступци у случају масовнијег обољевања.

"Војна академија и Војна гимназија, ученици, студенти и запослени имају око 2.000 људи, а оболело је пет, шест или седам посто од тога. Ми то сматрамо успехом, јер се очекује да ће у епидемији оболети између 20 и 30 посто становништва", закључио је Тодоровић.

Што чешће прање руку сапуном.

Употребу влажних марамица и средстава за дезинфекцију руку.

Избегавање руковања и љубљења.

Искључиво једнократна употреба марамице за нос.

Активно праћење здравственог стања, пре свега након пута у земље у којима је забележен грип.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
15° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару