Војне установе спремне за нови грип

Министарство одбране формирало експертски тим за праћање новог грипа, после првих случајева у систему војног здравства. Прогнозе су да ће већина оболелих бити лакши случајеви који ће моћи да се лече у кућним условима.

После првих случајева новог грипа и у систему војног здравства, процењено је да је реч о озбиљној опасности од епидемије која захтева и посебну организацију рада у војсци.

У Министарству одбране формирани су експертски тим за праћење болести и оперативни тим.

Војне медицинске установе воде рачуна о здрављу 20.000 војника, али и о 200.000 војних осигураника.

Обезбеђени су лекови и маске, а свим јединицама и установама достављен је материјал са практичним саветима за превенцију ширења новог грипа у колективима.

Прогнозе су да ће већина оболелих бити лакши случајеви који ће моћи да се лече у кућним условима, а у свим касарнама и војним амбулантама одређена су изолациона одељења.

"Извршена је едукација санитетског кадра у војсци о новом грипу, о његовим карактеристикама, испољавању, очекивању појаве масовности, о превентивним медицинским мерама и о терапијским мерама, и направљен је програм лечења од најлакших, преко средње тешких до најтежих случајева", рекао је начелник Санитетске управе Министарства одбране доктор Вељко Тодоровић.

Детаљна упутства и дежурства епидемиолога

Лекари у санитетским одељењима и у гарнизонским амбулантама у војсци добили су детаљна упутства о поступку са пацијентима за које се сумња да болују од новог грипа.

Уведено је дежурство епидемиолога на ВМА, која је консултант свим лекарима у војном систему када је реч о транспорту, лечењу и хоспитализацији оболелих.

На Инфективној клиници ВМА већ имају искуства са грипом Х1Н1, јер су лечили оболеле на Универзијади.

Према речима начелника Клинике за инфективне болести ВМА доктора Дарка Ножића, у тој установи лечено је шест болесника учесника Универзијаде који су имали умерену клиничку слику.

Пацијенти су лечени пет до седам дана, што је период задржавања у болници оболелих који немају компликације, истакао је др Ножић.

"Познато је да је седам дана нека горња граница где болесници кад изађу могу да преносе инфекцију", објаснио је др Ножић, додавши да су оболели лечени антивирусним леком тамифлу, симптоматским лековима против кашља и температуре, а у случајевима бактеријске упале плућа, терапија је подразумевала и антибиотике.

Инфектолози упозоравају да је најважније да не буде панике и да се превентивним мерама не дозволи да се прошири инфекција, јер код великог броја болесника долази и до компликација.

Према свим епидемиолошким прогнозама, највише оболелих биће крајем јесени и почетком зиме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару