Рак главе и врата - скривена претња

Тумори у усној дупљи, носу, гркљану и ждрелу спадају у карциноме главе и врата, од којих у Европи годишње оболи више од 143.000 људи, а 68.000 умре. Ризику од обољевања највише изложени пушачи и они који уживају у алкохолним пићима.

Међународна конференција "Рак главе и врата - скривена претња" у белгијском граду Антверпену окупила је водеће онкологе из Белгије, Француске, Немачке, али и пацијенте који су се излечили.

Од рака усне дупље, носа, гркљана и ждрела у Европи годишње оболи више од 143.000 људи, 68.000 умре, а најугроженији су пушачи и љубитељи алкохола, упозорили су стручњаци.

Најчешћи међу овим карциномима је у усној дупљи, чак 43 одсто, затим ждрелу 33 одсто и гркљану 23 одсто.

Један од главних циљева конференције која је организована у сарадњи са Универзитетском болницом у Антверпену, једном од најсавременијих центара за лечење рака главе и врата, је подизање свести јавности о овој болести.

Прелиминарни резултати студије "Абоут фаце" (Око лица), представљени у оквиру конференције, показали су да 75 одсто Европљана нема јасну свест о томе шта представља рак главе и врата.

Око 60 одсто испитаника мислило је да рак главе и врата обухвата тумор мозга, а трећина испитаника о болести је чула посредством медија.

Истраживањем је, посредством интернет интервјуа, испитано је више од 7.000 особа различите старости, социјалног и интелектуалног статуса у Француској, Италији, Немачкој, Шпанији, Шведској, Великој Британији и Холандији.

Истраживање су спровеле компаније Мерк и Сероно и Европско удружење за главу и врат, а потпуни резултати студије биће познати у фебруару.

Шеф одељења онкологије у Универзитетској болници у Антверпену Јан Верморкен рекао је да се пацијенти најчешће јављају лекару када је болест у поодмаклој фази.

Период преживљавања непромењен већ три деценије

"Просечно преживљавање пацијента је између шест и девет месеци и тај податак се није мењао последњих 30 година", навео је Верморкен и истакао да се време преживљавања повећава после употребе лека који циљано напада лоше ћелије.

Према његовим речима, Ербитукс је први и једини лек такве врсте одобрен за лечење рака главе и врата.

Европска комисија одобрила је Ербитукс новембра 2008. године као примарну терапију за пацијенте са метастазама.

Лек је у комбинацији са радиотерапијом одобрен као терапија за локално одмакли рак главе и врата у седамдесет земаља, међу којима је и Србија.

Према подацима Националног регистра за рак Института за јавно здравље Батут, у Србији годишње од карцинома у усној дупљи, носу, гркљану или ждрелу оболи више од 1.200 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару