Читај ми!

Le Monde: Косово, нефункционална држава

Иако је надгледана независност Косова завршена, тешко је говорити о функционалној држави и демократији, пише француски "Монд". Независно Косово фактички остаје подељено на два дела, српске парaлелне структуре су свуда присутне, а дијалог са српским властима је у застоју, истиче аутор.

Затварање Међународнe цивилне канцеларије на Косову 10. септембра 2012. године означава крај међународног надзора. Па, скоро. Снаге НАТО-а остају као и европска цивилна мисија Еулекс, која је од 2008. године задужена да промовише владавину права. Прелазак на пуну сувереност ће бити постепен. Погледајмо изблиза.

Чак и када би се погрешно тумачило значење речи, тешко је говорити о функционалној држави и демократији на Косову. Као и раније, последње изборе обележиле су доказане преваре и корупција која се протеже до највиших нивоа власти. Независно Косово де факто остаје подељено на два дела, српске парлаелне структуре су свуда присутне, а дијалог са српским властима је у застоју.

Релативни економски раст објашњава се процесом обнове после сукоба 1999. године, новцем косовске дијаспоре и званичне развојне помоћи. Ипак, економска ситуација је у најмању руку забрињавајућа - док приходи опадају, дефицит је наставио да расте. Међутим, косовске власти су повећале јавну потрошњу, "заборављајући" потребу да консолидују јавне финансије.

Наравно, имајући у виду ситуацију у лето 1999. године, то више није иста земља. За незадовољавајући биланс на Косову можда већу одговорност сноси међународна заједница, него саме власти косовских Албанаца.

Како објаснити ћорсокак у коме се данас Косово налази? Лекција која се сувише често заборавља је да "нико не воли наоружане мисионаре" (Робеспјер) и да се демократија не извози или бар не у великој мери. Ту је и тужна чињеница да стратегија међународне заједнице изгледа доследно једнострана, једнодимензионална - Грчка криза нам даје нову слику.

Док се код програма интервенције примењују строжи критеријуми, чији је једини резултат "синдром зависности", концепти партнерства и аутономног власништва не зависе од маштарија. Ефекат огледала: "Локални играчи" имају добру прилику да пребаце одговорност на "спољне играче" да би створили економију консензуса и једне политике која се заснива на реалним реформама. Поред Косова, Босна и Херцеговина потврђује овај став.

Овај системски проблем се свакако тумачи самосвојним тешкоћама стварности да се неко друштво схвати као "другачије" и "страно". Међутим, важније је то што је једна погрешна историјска концепција на делу, "скривање институционалне димензије друштва и приписивање порекла и базе институције значењима која она носи у посебном друштвеном извору", како је то добро уочио Корнелиус Касторијадис.

Као свако друштво, као свака држава, Косово не може да побегне од своје одговорности. У том смислу, друштво је само по себи институција, аутокреација. У ствари, "аутономија је могућа само ако друштво себе препознаје као извор сопствених начела", како каже Касторијадис. Косово данас треба да прихвати изазов аутономије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару