Читај ми!

Џерард Галучи: Косово, крај Резолуције 1244?

Све је извесније да они који на Косову и Метохији раде под мандатом Савета безбедности УН напуштају тај мандат како би наметнули једнострано "решење", сматра бивши амерички дипломата Џерард Галучи.

У ауторском тексту за портал Трансконфликт бивши амерички дипломата Џерард М. Галучи истакао је да су последњих недеља шансе за постизање компромисног решења за север Косова и неке врсте узајамно прихваћеног затварања питања статуса Косова доживеле неколико озбиљних удараца.

Приштина улаже нове напоре да умањи улогу УН у северној Митровици стварајући "Потемкинову администрацију" на северу Косова где живи српска заједница у име свог УН мандата.

Шта год да Квинта верује, ови потези су уништили поверење косовских Срба на северу у међународну заједницу и смањили шансе да прихвате компромис са Приштином, оцењује Галучи.

Бивши амерички дипломата истиче да се сада можда и сам Унмик припрема да се отараси Резолуције УН 1244 предавањем своје канцеларије у северној Митровици влади у Приштини.

"Тиме Еулекс још једном превазилази свој мандат УН припремајући се да примени приштинску верзију споразума са Београдом о регистарским таблицама", оцењује Галучи.

"Шта се дешава кад свако ко ради под мандатом Савета безбедности УН чији је циљ очување мира, одбаци тај мандат како би наметнуо "решење" које одговара само једној страни", пита се Галучи и констатује да "ће нам то, нажалост, показати чињеница да ће народ на Косову платити цену".

Могуће је да постоје различита мишљења у седишту Унмика о томе да ли и како би њихова канцеларија у северној Митровици требало да се повуче и евентуално преда своја документа и податке новој канцеларији Приштине, која је провокативно смештена у мешовитом насељу Бошњачка махала у северној Митровици, наводи Галучи.

Иако затварање канцеларије не би представљало кршење Резолуције 1244 – а можда је и време да се она транформише у само општинско представништво – изгледа да је изван мандата Савета безбедности УН да се њена документа предају канцеларији Приштине или њеном представнику у међународној цивилној канцеларији, оцењује Галучи.

Бивши амерички дипломата подсећа да Савет безбедности УН није заменио Резолуцију 1244 нити је на било који начин признао приштинску владу као наследника Унмика у складу са Резолуцијом.

Проблем регистарских таблица

Када су у питању српске регистарске таблице, Галучи подсећа да су Београд и Приштина прошле године постигли договор о таблицама, али детаљи никад нису потпуно објављени.

Сада Приштина тврди да ће одузети све српске таблице на Косову, а Еулекс каже да ће то спровести на северу. Београд оспорава да је споразум икад требало да се примени северно од Ибра.

"Еулекс нема мандат да примењује верзију споразума једне стране. Генерални секретар УН је 2008. године одобрио Еулексу мандат искључиво за успостављање владавине права на Косову. Локални Срби тврдили су да Еулекс није добродошао на север и сваки покушај да се примени забрана српских таблица на северу вероватно ће довести до још већег конфликта него што смо досад видели", истиче Галучи.

Према његовим речима, могуће је да су неке земље Квинте подржале агресивне кораке НАТО-а, ЕУ и косовске владе као процес "омекшавања" пре него што Београд и Срби са севера Косова коначно прихвате "договорену" предају Приштини.

Квинта жели да се извуче из хаоса на Косову ове године и можда мисли да су Срби спремни да коначно падну на једну одлучнију употребу принуде, а Приштини то одговара, јер не жели преговоре, наводи Галучи оцењујући да ништа од тога није очување мира по мандату УН.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару