Читај ми!

Сеничић: Продужење рока за заменска путовања нова шанса за агенције

Сви који су уплатили туристичка путовања, а нису отпутовали, могу да одахну, јер је на седници Владе Србије донета одлука да се рок за коришћење заменских ваучера продужи на 31. децембар 2022. године. Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић каже за РТС да агенције у томе виде своју шансу, надајући се да ће услови за путовања бити бољи.

Александар Сеничић истиче да су месецима уназад разговарали са представницима Министарства и да му је јако драго што су разумели све аргументе.

"Заиста је јако тешка ситуација и није довољно радити три или четири месеца у последње две године да би се надокнадили сви губици и трошкови које смо имали", истиче Сеничић.

Подсећа да није било велике помоћи за туристичке агенције и нада се да ће у наредном периоду и за то бити прилике.

"Овај рок нам омогућава да радимо, да људи који нису искористили своје аранжмане током прошле и претпрошле године искористе то до краја следеће године, а онда, за оне који то не учине, од фебруара 2023. године биће могућ повраћај новца", објашњава Сеничић.

Наглашава да у тој ситуацији агенције виде шансу, надајући се да ће услови за путовања бити бољи.

"Огроман је био број заменских путовања. У тренутку када се десио почетак пандемије, имали смо око 250.000 људи на заменским путовањима. Око 53 одсто заменских путовања је реализовано", наводи Сеничић.

Истиче да је јако мали број заменских путовања реализован у Грчкој и да је један од аргумената био и немогућност повраћаја новца од страних партнера.

"Надам се да ћемо током наредне сезоне реализовати и тих 50 одсто нереализованих заменских путовања", истиче Сенићић.

Ко може да се пријави за заменско путовање

За заменско путовање могу да се пријаве они који су уплатили путовање закључно са 15. мартом 2020. године, а и они који су се већ одлучили за заменско путовање могу да траже повраћај новца уколико га из неког разлога не реализују.

Александар Сеничић каже да су сви који имају потврде о заменским путовањима могли и до сада, у договору са туристичком агенцијом, да реализују путовање било када, али да уредба Владе даје обавезу односно могућност агенцијама да формално-правно омогуће реализацију путовања до 1. јануара 2023. године.

"Сви они који из неког разлога уговоре па откажу путовање добиће нову потврду о заменском путовању коју ће такође моћи да искористе у року. Уколико то не учине, од 1. фебруара 2023. године моћи ће да подигну свој новац", објашњава Сеничић.

Каже да је ситуација са пандемијом таква да ништа не може да се планира током зимске сезоне, али да су најаве са главних летњих дестинација да се правила неће у великој мери мењати, што даје агенцијама за право да се надају солидној сезони.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару