Читај ми!

Како препознати лажни ковид цертификат

Тужилац за високотехнолошки криминал (ВТК) Бранко Стаменковић рекао је за Танјуг да у Србији не постоји организовано тржиште за издавање и прибављање лажних ковид цертификата о вакцинацији. Објашњава разлику између правих и фалсификованих ковид цертификата.

Бранко Стаменковић је рекао да је процесуирано више појединачних случајева лажних ковид цертификата, а у два случаја су подигнуте оптужнице.

Једна је оптужница Тужилаштва за организовани криминал, а другу је подигло ВТК против осумњиченог да је издао лажне потврде о вакцинацији у најмање 63 случаја.

Он је, према речима тужиоца, тиме извршио кривично дело фалсификовање јавне исправе јер потврду о вакцинацији издаје Институт за јавно здравље "Милан Јовановића Батут", који има јавна овлашћења.

За ово кривично дело запрећена је казна затвора до пет година.

"Овде није важно само идентификовати оне који су лажне сачинили већ и оне који су их употребили", навео је Стаменковић указујући да се ови други процесуирају преко надлежних јавних тужилаштава по месту пребивалишта.

Комунална милиција и инспектори знају да препознају фалсификат

Упитан како може да се препозна лажни цертификат, Стаменковић објашњава да припадници комуналне милиције и комунални инспектори то знају, али да постоји могућност забуне код контролора у угоститељским и другим објектима.

"Очитавање бар кодова када су у питању прави цертификати води ка једном сајту, који је у власништву државе, као и софтвер који стоји иза тог препознавања. Постоји дигитални потпис за ту апликацију и ту не може доћи до забуне између државног и лажног софтвера", објаснио је тужилац.

Лажни QR код, (квадрат са четвртастим тачкицама) не води на прави сајт Батута и е-здравља као сервиса Владе Србије, већ на сличан сајт, који не одговара правом домену државних органа, већ је само сличан.

"На том домену, који је приватан, постоји лажни софтвер који даје право очитавање тог QR кода, али са лажним подацима", напоменуо је тужилац.

Према његовим речима, сви који прибављају лажне цертификате знају да је то лажна исправа, па је зато и траже, те је њихова свест о препознавању неспорна.

Упутство за контролоре

Контролорима и угоститељским и другим објектима препоручио је да пажљиво погледају веб адресу на коју води очитавање QR кода.

"Ако није званична државна адреса без обзира на то што је слична, онда то није аутентични цертификат, без обзира на то колико слично изгледа", нагласио је тужилац.

Он је истакао да тужилаштво ове предмете води као приоритетне, те да ће тако бити док буде неопходно, највероватније све док траје пандемија.

Поручио је да је ово један од примера када не треба искоришћавати прилику за вршење кривичних дела, јер је реч о животима људи и здрављу нације па је тим већа и друштвена опасност, него код неких уобичајнијих кривичних дела са којима се сусрећу.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару