Читај ми!

Пандемија утиче и на психу: Ко је најугроженији

Пандемија коронавируса оставља последице и на психичко здравље људи: порастао је број пацијената који болују од депресије и анксиозних поремећаја. Националном кол-центру јављају се и млади, а на шта се они жале - зна психијатар др Александра Дутина.

Докторка Александра Дутина, психијатар Клинике "Др Лаза Лазаревић", каже да су сва истраживања урађена у свету од појаве коронавируса показала да је пандемија оставила последице на ментално здравље.

"Почетком октобра ове године обављена је велика студија која се бавила проценом менталног здравља становништва широм света и која је показала да је током 2020. године 56 милиона људи више оболело од депресије, а 76 милиона више од анксиозних поремећаја", каже докторка Дутина.

Ни Србија није изузетак. Свакодневно има више пацијената, али и више оних који се први пут јављају психијатру.

Структура људи која је преко кол-центра звала тражећи психосоцијалну подршку мењала се временом.

"Тренутно имамо највише позива од људи који су изгубили неког ближњег, оних који су у постковид периоду и први пут се суочавају са неким тегобама, што се тиче менталног здравља, али и пацијенти који су и пре пандемије имали неке менталне сметње", наводи др Александра Дутина.

Поменута студија је показала да су млади најугроженија група. Код младих од 20 до 24 године је примећен највећи пораст анксиозних поремећаја и депресије.

"Млади зову из различитих разлога, неки због свакодневних проблема, неки јер имају тешкоће са праћењем онлајн наставе, имају ослабљену концентрацију и мотивацију при учењу. Разговарамо са њима и тражимо узрок свему томе. Ако имају такав проблем јер лоше структуришу време, радимо на томе, ако је неко озбиљније стање, препоручујемо да се јаве неком психијатру из наше установе", наводи докторка Клинике "Лаза Лазаревић".

Кортикостероиди могу да доведу до погоршања психичког стања 

Од краја децембра 2020. Клиника "Лаза Лазаревић" има ковид одељење, кроз које је прошло око 130 пацијената. Они осим благе до умерено тешке клиничке слике имају и придружену психијатријску болест која захтева психијатријски надзор.

"Сама инфекција и лечење симптома пацијената који су на кисеонику тражи измену терапије, редукцију, што може да доведе до погоршања. Неки лекови које дајемо за лечење инфекције, као што су кортикостероиди могу да доведу до погоршања психичког стања, али и до првог јављања симптома код оних који нису имали психијатријске поремећаје", објашњава докторка Дутина.

Наводи да расте број оних који се јављају за помоћ након што су прележали ковид, а раније нису били лечени.

"Има пацијената са анксиозним и депресивним стањима, а у посковид периоду када се јави психоза, њих хоспитално збрињавамо", каже др Александра Дутина. 

Истиче да нема препрека за вакцинацију психијатријских пацијената. 

"Важно је да задржимо оптимистичан став према овоме јер ће проћи, да бринемо о себи и свом здрављу и да се вакцинишемо", закључује докторка Дутина. 

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару