Читај ми!

Инспектори рада контролишу мере против ковида - колико је непослушних послодаваца

Инспекција рада је с комуналном и санитарном у претходна три дана у 267 контрола на поштовању мера и ковид пропусница утврдила 167 неправилности. Због непоштовања противепидемијских мера привреда је за годину дана кажњена са 250 милиона динара. Грађани су кажњавани чак три пута више од привреде, сваки други због неношења маске у тржним центрима, продавницама и угоститељским објектима.

Инспектори рада су у протеклих годину дана имали више од 13.600 заједничких контрола са другим републичким инспекцијама у сузбијању ширења ковида 19. Открили су 1.460 неправилности и покренули 81 прекршајни поступак. 

Због непоштовања противепидемијских мера привреда је за годину дана кажњена са 250 милиона динара. Грађани су кажњавани чак три пута више од привреде, сваки други због неношења маске у тржним центрима, продавницама и угоститељским објектима. 

Сашa Перишић, заменик директора Инспектората за рад, истакао је за РТС, да је инспекција рада у контроли превентивних мера за безбедан и здрав рад у претходна три дана у координацији са комуналном и санитарном инспекцијом извршила 267 инспекцијских надзора и утврдила 167 неправилности.

"Фокус је био само на поштовању мера и контроли ковид пропусница, па су записници достављени санитарној инспекцији на даље процесуирање непослушних послодава", рекао је Перишић. 

Где највише радници раде на црно

Перишић је рекао да је за девет месеци било више од 44.000 инспекцијских контрола радних односа и безбедности и здравља на раду. Откривена су 182 нерегистрована субјекта и 4.046 лица која раде на црно, прецизирао је он.

Навео је да су радници на црно ангажовани скоро у свим секторима, а највише у нерегистрованим субјектима, у високоризичним делатностима грађевинарству, индустрији где их има и највише.

Приметно је, како је објаснио, да је разлог за ангажовање све више радника на црно у грађевинарству намера да се што пре заврши објекат.

У овој години је донето 349 решења о забрани рада на градилишту. Међутим, како је рекао Перишић многи несавесни послодавци и поред забране настављају да раде.

Најавио је и да ће новим законом о безбедности о здрављу на раду такве ситуације бити анулиране тако што ће се затварати градилиште на месец дана, као и одузимање лиценци координаторима у грађевинарству.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару