Читај ми!

Редови испред народне кухиње у Милану, хиљаде грађана тражи помоћ због пандемије

Милано је познат као град моде и дизајна, али и као град који носи економију читаве земље. Ипак, и у њему је, као и у многим италијанским градовима, све више породица којима је тешко да изађу на крај с високим ценама, огромним сумама за изнајмљивање станова и поскупљењем струје и плина.

Људи свих годишта, мушкарци и жене, некада сами, некада са читавом породицом и децом у колицима, старији, а све чешће и млађи, Италијани и странци. То су људи који чекају у километарским редовима испред народне кухиње "Пане Квотидијано" – Милано у Виа Тоскана не би ли добили дневни оброк или оно што им је у том моменту најпотребније.

"Ми имамо две адресе у Милану и сваког дана дистрибуирамо намирнице са прецизним циљем да свака од ових особа може да добије оно што им треба за исхрану у току једног дана, дакле за ручак и за вечеру. Ми им не припремамо оброк већ им дајемо 350 грама хлеба, литар млека, саламе, сир, воће, поврће, тестенине, сос и слаткише", наводи Луиђи Роси из народне кухиње "Пане Квотидијано".

Око 4.000 људи долази сваког дана, годишње до милион и по људи.

Пакет вредан 30 евра 

"Све што ми дајемо људима поклањају нам фирме без којих свакако не бисмо могли да урадимо ништа од овога. Цена наше кесе коју напунимо поменутим намирницама је око 30 евра и уколико израчунате да имамо око милион људи годишње онда је комерцијална вредност свега што нам поклањају фирме 30 милиона евра", објашњава Роси.

Народна кухиња ради захваљујући волонтерима којих је око 170.

"Они се смењују у раду поклањајући нам оно што је највредније - своје време", наводи Роси.

Наглашава да ова храна није лошег квалитета или нешто чему је истекао рок.

"Ово су све намирнице прве класе које производе стране и италијанске компаније, то су дакле исте намирнице које можете наћи у било којој италијанској самопослузи. То што је неко лошије економске ситуације не значи да треба да му се даје отпад или неквалитетна храна или она којој истиче рок, то не долази у обзир, дакле компаније које нам помажу су познати и врло важни брендови", објашњава Роси.

На хиљаде људи у редовима

У близини престижног факултета Бокони, где у реду свакодневно стоји на хиљаде људи које нико не пита да покажу доказ о својој лошој економској ситуацији. По последњим статистичким подацима, 27 милиона Италијана је у 2021. години морало да се одрекне многих ствари због високих трошкова живота.

У ред испред народне кухиње "Пане Квотидијано" може свако да стане.

"Браћо и сестре нико вас овде неће питати ко сте, или зашто вам је помоћ потребна, нити које сте вере", пише на самом улазу.

"Ми не желимо да доводимо у питање достојанство људи који стоје у реду, дакле свако може да дође. Ја овде радим већ двадесет година и видео сам неке промене након 2000. године. Након 2002. увећао се број људи који стоје у реду, и то доста. Сећам се да је око 2003. било 800 до 900 људи дневно а данас их је преко 3.000 или 4.000, што значи троструко", наводи Луиђи Роси.

Помоћ траже и млади и стари 

Ковид је свакако погоршао економску ситуацију становника Италије, као и недавно повећање цена намирница. 

На пакет чекају и млади и стари.

"Они којима пензија није довољна да дочекају крај месеца, јер живети у Милану са 800 или 1.000 евра пензије је веома тешко, тако да то што знају да могу овде да дођу и да ће добити храну за тај дан њима је економско олакшање. У току пандемије се смањила куповна моћ грађана, и сада видимо и младе који стоје у реду. Надамо се да ће се то зауставити и да се неће повећавати број људи који овде чекају", наводи Роси.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару