Читај ми!

Држава ће помоћи агенцијама да исплате путнике који због ковида нису реализовали путовања

Mинистарка туризма Татјана Матић каже да је реализовано више од 70 одсто заменских путовања. Најављује да ће бити донета уредба којом ће се туристичким агенцијама омогућити да подигну врло повољне кредите како би могле да измире своје обавезе према клијентима.

Протекле летње сезоне туристи из Србије могли су са дигиталним сертификатима несметано да путују у своју омиљену дестинацију - Грчку, као и у Турску, Црну Гору и Хрватску.

Према подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, најмање 70 одсто заменских ваучера је реализовано, а не 50 одсто како су писали медији. Још се не зна колика је вредност нереализованих аранжмана.

Онима који нису успели да реализују ваучере, туристичке агенције мораће да врате новац. Онима које нису ликвидне у томе би могло да помогне министарство, које спрема уредбу за ту намену.

Татјана Матић најављује да ће се на тај начин омогућити агенцијама да подигну кредите са каматом од 0,5 одсто и грејс периодом од две године.

Да би могле да подигну ове кредите, агенције ће морати да докажу да је новац уплаћен њиховим инопартнерима, а не коришћен у неке друге сврхе, напоменула је Матићева. 

Министарство спрема још две уредбе - једна ће се односити на субвенције, односно, давање банкарских гаранција агенцијама за полисе које су предуслов да добију лиценцу. На основу лиценце се, затим, добијају полисе осигурања, одакле се исплаћује новац путницима.

Трећа уредба је заправо измена уредбе о заменским путовањима.

За које земље ће бити продужен рок за заменска путовања 

Министарка Матић је разговарала са грчким колегом, који је рекао да неће бити продужена њихова уредба о заменским путовањима, која је донета на 18 месеци. То значи да грађани Србије који нису искористили ваучере, то неће моћи да учине по истеку тих 18 месеци.

Рок за реализацију ваучера за земље попут Италије, Француске, Шпаније, Бугарске и Малте биће, међутим, продужен и моћи ће да се искористе и наредне године, јер те земље нису одобравале туристичка путовања, већ само есенцијална. 

"У Грчку се могло путовати, свако ко је желео могао је. Многи су искористили заменске ваучере. Неки су отишли на друге дестинације. Овог лета нисте могли да нађете лет за Турску колико су били пуни чартер летови. Морамо направити разлику између дестинација где је било могуће путовати и где није. Продужићемо рок за заменска путовања у земље где нису признавали наше сертификате о вакцинацији", поручила је министарка Матић.

Говорећи о зимској сезони, Матићева је рекла да ће се о евентуално новим мерама у зимским центрима разговарати у зависности од епидемијске ситуације.

"Ковид пропуснице би требало да важе током целог дана"

Татјана Матић је и чланица Кризног штаба. Сматра да би ковид сертификати требало да буду услов за улазак у угоститељски објекат током целог дана.

Осуђује окупљања испред домова доктора Кона и Тиодоровића и вређања која су доживели.

"Свако ко мисли да се вирус може победити другим средствима, а не вакцинацијом и ковид пропусницама, је у заблуди, а ту заблуду људи плаћају животима", рекла је Матићева.

Поручује да је у овом тренутку друштво важније од поједница.

"Цело друштво пати, ако појединци не моги то да схвате, не треба да повлађујемо таквим трендовима. Ни Италија, ни Француска, ни Шпанија нису дозволиле да их таква уверења поколебају", рекла је министарка.  

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару