Читај ми!

Ружић: Од понедељка неће бити школе која је комплетно на онлајн настави

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да у наредној недељи неће бити места у Србији у којем ће цела школа радити онлајн, те да су пре доношења такве одлуке размотрени сви важни подаци.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео одлуку да од понедељка неће бити локалних самоуправа у којима ће целе школе радити по трећем моделу.

Како је образложено, та одлука је базирана на бољим подацима који се односе како на образовне установе, тако и на саме локалне самоуправе.

Подаци потврђују оно што говоримо годину дана - да школе нису место трансмисије, као и да се деца заражавају највише ван школе, наводи се у саопштењу.

Министар зато поручује да је важно да родитељи не шаљу децу у школу уколико било ко од укућана осећа икакве симптоме или је заражен.

"Деца су нам најважнија и морамо се сви потрудити да се образовање одвија за њих најквалитетније - а то је непосредна настава", поручује министар.

Комбинована настава у 23 места 

Други модел, односно комбинована настава, примењиваће се у средњим школама на територији 23 локалне самоуправе.

Те локалне самоуправе су: Бајина Башта, Београд, Ваљево, Велика Плана, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Ивањица, Крагујевац, Лајковац, Лебане, Лесковац, Ниш, Нови Пазар, Пирот, Прокупље, Сјеница, Темерин, Уб, Ужице, Чачак и Шабац.

Овај модел подразумева комбиновање непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

Размотрени сви важни подаци

За свако место у Србији Тим је размотрио општу епидемиолошку ситуацију, подаци из надзора о обољевању од ковид-19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју одељења и група која су прешла на други и/или трећи модел наставе услед обољевања ученика.

Према подацима из надзора, преузетим из електронског система "Сервис јавног здравља" које је Министарству доставио Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" у недељи од 20. до 29. септембра број оболеле деце школског узраста од шест до 18 година је био 3.834 (0,49 одсто) оболелих.

У основним и средњим школама, укупно је 297 (0,75 одсто) одељења (16 и мање ученика) која су због најмање три случаја инфекције са наставе у школи прешла на онлајн наставу.

Због најмање два случаја инфекције, са наставе у школи на комбиновану наставу је прешло укупно 1.417 (3,57 одсто) одељења (17 и више ученика), док су са комбинованог на онлајн модел у претходних 10 дана прешле 242 групе (0,61 одсто) - због појаве три случаја инфекције ученика.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару