Читај ми!

Становници Отаве "престрашени", Тридо о људима "који вичу и машу свастикама"

Број теретњака и демонстраната у центру Отаве је смањен откако је уведено ванредно стање у канадској престоници, а хиљаде литара горива су заплењене. Забрањено је да се труби, а премјер Џастин Тридо поручује да "неколико људи који вичу и машу свастикама сигурно не дефинишу ко су Канађани".

Градоначелник Отаве Џим Вотсон прогласио је ванредно стање у канадској престоници, како би се изборио са десетодневним протестима камионџија који су у великој мери блокирали центар града. Навео је да је потребна подршка и других нивоа власти.

У писму премијеру Џастину Тридоу и министру за јавну безбедност, Вотсон је затражио додатну подршку за снаге реда. "Људи живе у страху, они су престрашени", рекао је градоначелник додајући да су тубе средство психолошког рата. 

Полиција Отаве је запленила хиљаде литара горива и уклонила танкер с нафтом, у настојању да оконча протест камионџија против обавезне вакцинације. Кажу да се број демонстраната и теретњака на улицама Отаве значајно смањио.

Протест је био углавном миран, али због честог оглашавања трубама суд је забранио да се оне наредних 10 дана употребљавају у центру града. Одлука је донета након тужбе коју су поднели грађани, наводећи да се не осећају безбедно.

Такозвани "конвој слободе" који се састоји од камионџија и других возача почео је као протест против обавезне вакцинације, као услова за прелазак теретњака преко границе.

Премијер Џастин Тридо појавио се у јавности након готово недељу дана, будући да је био заражен коронавирусом. 

"Ово је прича о земљи која је прошла кроз пандемију уједињена, а неколико људи који вичу и машу свастикама сигурно не дефинишу ко Канађани јесту", рекао је Тридо.

Канађани су у великом проценту поштовали мере владе и готово 79 одсто становника који су одговарајуће старосне доби је примило две дозе вакцине. Ипак, незадовољство због мера владе расте.

Током викенда на улицама је било 1.000 теретњака и 5.000 демонстраната, што је далеко мање него прошлог викенда, када је било 3.000 теретњака и 10.000 до 15.000 демонстраната.

Поједини становници Отаве су на прозоре излепили натписе "Идите кући, морони" и "вакцине спасавају животе".

Демонстранти су добијали подршку махом из Сједињених Држава. Њих су подржали и бивши председник САД Доналд Трамп и директор "Тесле" Илон Маск.

Протести су се прелили и на друге велике градове, попут Торонта. Организоване су и контрадемонстрације.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару