Читај ми!

Kовид истрага у Италији због великог броја преминулих у зони Бергама

Тужилаштво у Бергаму закључило је истрагу о томе шта се дешавало на територији Бергама на почетку пандемије а међу 17 особа под истрагом налазе се тадашњи премијер Италије Ђузепе Конте као и Министар здравља Роберто Сперанца.

Бергамо 2020. године - слике војних камиона који превозе тела преминулих од ковида 19 обишла су и шокирала свет. Број утврђених смрти након позитивних тестова је био 3.100 од краја фебруара до почетка априла 2020. док укупни подаци о броју преминулих показују да их је било 6.200, од којих више од 5.100 у марту.

Да ли је пандемија била толико непредвидљива и изненадна да није могло ништа да се ураде да се заштите људски животи? По тужилаштву у Бергаму одговор је "не". Тужиоци сматрају да је изгубљено превише времена и да су потцењени ризици.

Под истрагом су, поред тадашњег премијера Ђузепеа Контеа те министра здравља Роберта Сперанца и председник Региона Ломбардија Атилио Фонтана као и председник италијанског Института здравља Силвио Брузаферо и многи други представници владе и здравствених установа попут директора болнице Спаланцани у Риму, Ђузепе Иполито.

По консулетну лекара Андрее Кризантија било је могуће спасити 4.148 живота са затварањем Долине Сериана од 27. фебруара, 2.659 живота од трећег марта. Тужилаштво сматра да су Влада, регион као и техничка служба задужена за хитну ситуацију имали све потребне податке да на време спрече оно што се догодило.

Наиме Стефано Мерлер из Фондације Бруно Кешлер из Трента је прати могуће сценарије пандемије: најгори сценарио је показивао 1.000 случајева након 38 дана од првог откривеног случаја али тај ниво је био премашен већ 29. фебруара 2020.

Мерлер је 25. фебруара послао Брузаферу из Италијанског института здравља упозорење да је време удвостручења пандемије између 3,5 и 6,1 дана. Само дан након тога, 26. фебруара ЦТС (Технички централни комитет) је донео одлуку по којој је потребно да се прошири црвена зона на област око града Лоди и на друге зоне.

Мерлер је у поверљивом мејлу који је послао и Региону објаснио да је по њему ситуација драматична те да је Р0 односно индекс преноса вируса у Бергаму већ 1,80, у Кодоњу 1,84 а у читавој Ломбардији 2,1 а само индекс испод 1 је нешто што не представља ургентност. Са овим индексима сваки заражени пацијент је преносио вирус на друге две особе. Тек након трећег марта је Брузаферо из италијанског Института здравља одлучио да је ситуација забрињавајућа и предложио да се затворе и друге зоне.

"Нису на време проглашебе црвене зоне" 

Тужилаштво је усмерено не само на чињеницу да нису на време проглашене црвене зоне већ и на то да се није испоштовао пандемијски план из 2006. године без обзира на оно што је тражено од светске здравствене организације.

Такође су део истраге и болница у Алзано која је затворила након првог случаја да би само неколико сати касније отворила хитну помоћ за све пацијене као и велики број преминулих становника старачких домова.

Бивши премијер Италије, Ђузепе Конте је рекао да је сигуран у све одлуке које је донео током пандемије и изјавио да ће у свему сарађивати са тужилаштвом. "Смирен сам и чист пред читавом земљом и италијанима, знам да сам се максимално трудио и са великом одговорношћу се односио према најтежем моменту наше земље" - изјавио је Конте.

Бивши министар здравља Сперанца изјавио је да има пуно поверење у Тужилаштво и да је сигуран да је све оно што је урадио урадио у интересу земље. Са друге стране председник региона Ломбардија, Атилио Фонтана изјавио је да је срамотно да је из медија сазнао да је под истрагом.

"Била је ово врло комплексна истрага коју смо спровели ради реконструкције онога што је довело до великог броја преминулих и морали смо да покажемо да постоји веза између њихове смрти и одређених одлука које су донете или нису биле донете" - изјавио је за медије Јавни тужилац из Бергама Антонио Кјапани и додао "Наш циљ је да дамо Бергаму и породицама жртава одговоре и нисмо могли само да архивирамо случај". Породице жртава су прокоментарисале да ће напокон бити испричана прича о масакру на другачији начин".

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво