Читај ми!

Експлозија коронавируса у Јапану

У Јапану, где је крајем децембра било само нешто више од стотину заражених дневно, данас је забележен нови негативни дневни рекорд од преко 104.000 случајева, док је укупни број особа које су се од почетка епидемије заразиле, по званичним подацима, прешао три милиона.

У далекоисточној царевини данас је забележено близу 105.000 нових случајева заразе вирусом САРС-ков-2, од којих је преко 20.000 у главном граду Токију. Тиме је данас укупан број особа код којих је од почетка епидемије потврђено присуство тог коронавируса прешао три милиона.

Јапански медији истичу да је требало годину и по дана да званични број заражених у њиховој земљи достигне милион, а да се до два милиона, услед појаве британског и делта соја, стигло након само пет месеци, те да су за достизање нивоа од три милиона биле потребне само две недеље.

Последњи милион заражених, дакле, регистрован је у протеклих четрнаест дана, што говори о силини којом се ковид сада шири у острвској царевини.

Узроци омикрон, опуштање и кашњење у вакцинисању трећом дозом

Сматра се да је биолошки узрок ове епидемијске експлозије ширење варијанте омикрон, која се знатно лакше преноси од других сојева вируса САРС-ков-2, а распламсавању епидемије допринело је и то што се становништво, због изузетно ниског броја заражених и оболелих у новембру и децембру, опустило и током новогодишњих празника понашало доста слободно.

Наиме, крајем прошле године у Јапану, који има 125 и по милиона становника, бележило се само стотинак нових случајева заразе дневно, па су грађани у великом броју за католичко-протестантски Божић, који у острвској царевини суштински представља потрошачку фешту и прилику за романтичне састанке а не религиозни празник, масовно упутили у ресторане и у куповину на божићним пијацама.

За Нову годину, како то налаже домаћа традиција, милиони њих су се запутили у будистичке храмове и светилишта аутохтоне јапанске религије шинто, те отишли у посету родитељима и другим рођацима.

Треба и напоменути да набавка бустер дозе у Јапану, који нема сопствену вакцину, иде врло споро, тако да нико осим дела здравствених радника није примио трећу вакцину, иако је за много грађана од примања друге дозе већ прошло више од шест месеци.

Јапанске власти почетак вакцинисања трећом дозом за обичне грађане планирају тек за март и април, те се и даље држе одлуке да трећу вакцину могу добити само оне особе које су другу примиле пре више од осам месеци. Ово упркос томе што је више студија у иностранству показало да ефикасност вакцине која је најшире примењена у Јапану, Фајзерове, осетно смањује већ након три или четири месеца.

Јапан и даље тестира вишеструко мање људи дневно него земље попут Велике Британије или Француске, тако да је прави број новозаражених вероватно осетно већи него што показују званични подаци.

Становништво у тој далекоисточној држави и даље се дисциплиновано придржава норме ношења маске и у затвореном простору и на отвореном, иако му то правило никада није било законски наметнуто, али се омикрон, сматра се, за разлику од других сојева вируса, најпре доста проширио међу децом у обдаништима и школама и одатле "зашао" унутар породица, где сада узима данак нарочито међу најстаријима.

За време трајања Олимпијских игара у Токију крајем јула и почетком августа прошле године у земљи је бележено само око 5.000 хиљада случајева дневно, а тај број је досегао 25.000 током прве половине Параолимпијских игара. Од септембра је, међутим, број новозаражених захваљујући позитивним ефектима вакцинисања почео да пада и тај тренд се одржао све до прве недеље јануара.

И док је уочи и током олимпијских игара било спроведено вишемесечно (али релативно благо) ванредно стање, овог пута јапанске власти не журе са скраћивањем радног времена, односно, затварањем угоститељских објеката. То вероватно има везе с чињеницом да су привредници из туристичког и угоститељског сектора исцрпљени а државна каса добро испражњена у протекле две године борбе против вируса, док је омикрон варијанта, чини се, мање смртоносна него претходне.

Иначе, у Јапану је до сада од новог коронавируса, званично, преминуло нешто више од 19.000 људи.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару