Читај ми!

Плати и зарази се – зашто се у Италији оболели од ковида траже преко огласа

Италија је у овом моменту земља са најстрожим мерама у Европи. Да би радили и добили плату, али и да би ушли у градски превоз, Италијани морају имати суперзелену пропусницу – потврду о вакцинацији или оздрављењу од ковида. Да би подигли пензију, ушли у пошту или банку потребна је основна пропусница која се добија после негативног теста. Забаве у време ковида, лажне вакцинације, подметање туђе књижице на тестирању, само су неки од примера чиме се Италијани служе не би ли избегли строга правила у борби против короне.

Многи Италијани се сналазе на разне начине не би ли избегли вакцинацију и заобишли мере с којима се многи не слажу и за које сматрају да су један вид диктатуре и условљавања, као и претња демократији које многи нису свесни.

Када је Италија у октобру увела обавезну зелену пропусницу за одлазак на посао, многи светски медији, међу којима и Вашингтон пост, написали су да је Италија померила границе западне демократије на један други ниво, увевши ригорозну меру која подразумева одлазак на радно место само уколико се поседује валидан QR код на санитарном пасошу који издаје италијанска влада.

Од тада, Италија је донела више од пет декрета којима се уводе све строже мере које су Италијанима одузеле могућност нормалног живота на који су били навикли до 2020. године.

И док многи сматрају да је то исправна одлука владе у борби против вируса, други истичу да читава ситуација сада већ има врло мало везе са здравственом ситуацијом, а много више са политичком. Такође, има оних који мисле да је у току друштвени експеримент.

Ковид забаве са позитивнима – плати и зарази се

Док многе европске земље ублажавају мере, Италија ће од 1. фебруара увести нове.

У међувремену се све чешће организују забаве у време ковида са особама које су позитивне на коронавирус, у намери да се остали заразе и на тај начин избегну вакцинацију, тј. добију суперзелену пропусницу на основу оздрављења од ковида.

Италијански медији преносе да многе особе остављају огласе на друштвеној мрежи Телеграм попут:

"Налазим се у околини града Агриђенто, тражим хитно особу која је позитивна на ковид уз новчану надокнаду", или "Живим у Тоскани и позитиван сам"; "Тражи се позитивна особа у Верони"; "Тражим некога ко би ме заразио, спреман сам на све, плаћам, било који део Италије".

Многи су спремни да плате не би ли се заразили јер је у последње време већина позитивних на ковид у Италији прошла са симптомима лакше прехладе.

Чак и особе које не присуствују забавама једноставно закуцају на врата позитивног комшије не би ли са њим попили кафу у нади да ће се заразити.

Лажни тестови

Да би били регистровани као особа која је урадила тест и на основу тога добили зелену пропусницу, могуће је тестирање у апотеци или на пунктовима који су постављени у организацији здравственог система.

Италијани се у овој ситуацији сналазе на два начина:

Или познају апотекара који је спреман да напише лажни резултат теста, или неко ко је заражен у апотеку дође са здравственом књижицом особе која жели да добије позитиван тест.

Наиме, у апотекама се, поред здравствене књижице, до сада није тражила и лична карта. Битно је да је особа истог пола и да по годинама одговара особи са књижице.

Десет дана касније се прави власници здравствене књижице, који никада нису били позитивни, појаве на тестирању које ће показати да су негативни. На тај начин добијају зелену пропусницу која важи девет месеци, без потребе да се вакцинишу.

Велики број Италијана не жели да прими трећу дозу вакцине из два разлога: сматрају да су прве две дозе биле неефикасне, будући да су људи настављали да оболевају и поред вакцинације, али сматрају и да је трећа доза потпуно непотребна и неефикасна.

Преко друштвених мрежа, зелене пропуснице се нуде за 250 до 500 евра, са снижењима за читаве породице.

И мада је у Италији вакцинација обавезна за све особе старије од 50 година, као и за здравствене раднике и особе запослене у школству, заправо је на посредан начин обавезна и за све остале грађане јер се без суперзелене пропуснице, која подразумева да је особа завршила циклус вакцинације или је оздравила од ковида, у Италији не може баш ништа.

Могућ је само одлазак у самопослугу и апотеку.

Многи од оних који имају обавезу да се вакцинишу чине све да би то избегли: не подижу препоручену пошту, блокирају мејл адресу, не одговарају на телефон или шаљу писма адвоката у којима наводе да ће се обратити суду, заказују вакцинацију па се не појаве.

Лажне вакцинације

Типичан пример лажне вакцинације – медицинска сестра у Палерму би испразнила садржај вакцине у газу, а затим би у руку пацијента забола празан шприц. Све то по цени и до 500 евра.

У Италији тренутно, према подацима Поштанске полиције, 10.000 људи продаје лажне зелене пропуснице, а више од 300.000 људи је уписано за куповину. Средња цена сертификата је до 150 евра, који се плаћају у криптовалути да се не би остављали трагови.

Недавно је у Каљарију на Сардинији ухапшен тридесетогодишњак који је дошао не би ли примио прву дозу вакцине, али то није била особа на документима које је показао медицинским радницима. Ти документи су припадали његовом пријатељу који је против вакцинације и који је на овај начин желео да избегне вакцинацију.

Овај тридесетогодишњак без посла пристао је да се вакцинише уместо њега, у замену за вечеру у ресторану. На личној карти су заменили фотографије, а у овом моменту особа која је хтела да избегне вакцинацију је у кућном притвору.

У Напуљу су ухапшени здравствени радници јер су по цени од 150 евра свим противницима вакцинације давали лажне вакцине, док би садржај вакцине испразнили у вату. Више од 30 особа је за сада на овај начин избегло вакцинацију на том пункту.

Директор инфективне клинике у Ђенови Матео Басети изјавио је да сматра да је потребно укинути зелену пропусницу јер ће на пролеће у Италији доћи до колективног имунитета.

Без обзира на изузетно строге мере које подразумевају обавезне маске на улицама и на свим отвореним просторима, као и обавезну маску ФФП-2 у превозу, у који је немогуће ући без суперзелене пропуснице, број заражених у овој земљи није мањи него у осталим земљама које су усвојиле много лакше мере.

То је још један од разлога због којих Италијани имају све мање поверења у мере и све чешће се питају шта се заправо дешава и шта превазилази здравствену ситуацију.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару