Читај ми!

Др Жарко Стефан за РТС: Лекари у Британији пате од посттрауматског стреса, немамо кога да запослимо

Једина група у Британији за коју вакцинација постаје обавезна су медицински радници. У Лондону је сваки десети запослени у том сектору невакцинисан. Таквом медицинском особљу прети отказ уколико болнице и ординације не буду могле да нађу адекватно алтернативно радно место. То само поспешује ионако ужасан притисак под којем здравство у Британији ради већ две године.

Омикрон сој коронавируса просто је пројурио кроз британску престоницу и остатак Британије током божићних и новогодишњих празника.

Но, трећи талас пандемије полако јењава и број заражених пао је у последњих неколико дана са 200.000 на око 150.000 дневно.

Број смртних случајева, ако се упореди са другим таласом пандемије, је седам пута мањи.

Дакле, број смртних случајева дневно у другом таласу пандемије био је око 1.200, а сада је то број смртних случајева у последњих недељу дана.

То су статистике, а шта је реалност?

Доктор Жарко Стефан, британски специјалиста за породичну медицину, потврђује да је дошло до благог смањења броја заражених.

"То би суштински требало да се ослика на број пацијената у болницама за једну, две недеље када можемо очекивати благо смањење. Оно што јесте чињеница да број пацијената сигурно није једнак са претходним другим таласом када су болнице биле у потпуном колапсу", истиче доктор Стефан.

Без обзира на то што је број пацијената у болницама мањи, статистике показују да је један од седам болничких трустова у Британији на ивици колапса и због тога је и позвана војска у помоћ.

Доктор Жарко Стефан делимичан разлог за овакву ситуацију види у значајном повећању броја боловања међу медицинским радницима.

"Број боловања здравствених радника повећан је за неких 40 посто у односу на прошлу годину. То је директна последица тога што у Британију не постоје велике мере изолације и што је омикрон много инфективнији", каже др Стефан.

Специјалиста за породичну медицину доктор Стефан сматра да су здравствени радници у Британији сагорели и прегорели у овој пандемији.

"Долази до благог прегоревања. Оно што виђамо ових дана међу колегама је повећан број колега који имају пост-трауматски стрес синдром и депресију. Такође долази до благог повећања болести зависности међу колегама", примећује др Жарко Стефан.

Процењује се да британском здравству недостаје између деведесет три и сто хиљада медицинских радника.

"Рецимо, у ургентном центру, где радим два пута недељно, структура кадра током смене је другачија. Реч је о лекарима, који нису стални лекари, него су агенцијски лекари, који нису упознати са системом, тако да долази до благог пада квалитета у самом давању неге. У мојој ординацији не можемо уопште да запослимо медицинску сестру пуно радно време. Имамо медицинску сестру, која ради два и по дана, пошто једноставно не постоји неко кога можемо да запослимо", објашњава др Стефан.

Доктор Стефан истиче да се ни у овом таласу савет пацијентима не мења.

"Постоје неке студије да коришћење цинка у акутној фази болести смањује дужину болести, али у принципу једино што бих могао препоручити, што је научно основано, а то је вакцинација", закључује у разговору за РТС специјалиста за породичну медицину др Жарко Стефан.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару