Читај ми!

Уведене строже мере у Италији, без две дозе вакцине практично нигде

Италијанска влада је касно синоћ поново увела нове, строже мере, иако су претходне на снази од Божића. И мада грађани коментаришу да је, с обзиром на чињеницу да се без супер зелене пропуснице не може ићи практично нигде, влада требало да уведе обавезну вакцинацију, многи сматрају да то не чини јер не жели да предузме одговорност за евентуалне последице, те на све начине, све строжим мерама, настоји да "натера" све грађане да се вакцинишу.

Обавезне маске на отвореном, забрана прославе Нове године на трговима, забрана уласка у ресторане и на сва затворена места сем продавница и апотека, мере су које су у Италији ступиле на снагу дан након Божића.

Синоћ је, након састанка италијанског Кризног штаба и савета министара, Влада увела строже мере које грађанима који нису вакцинисани још више ограничава слободу кретања.

Подаци о зарази потврђују да је само у среду, 29. децембра у Италији тестирано на ковид више од милион људи од којих је позитивно 98.030 особа, преминуло је 148 људи, а на одељења интензивне негде примљено је нових 126 пацијената.

Нове мере

С обзиром на чињеницу да се број позитивних особа повећава, Влада је одлучила да уведе нове мере не би ли се супротставила четвртом таласу пандемије, јер је варијанта омикрон много заразнија иако даје, у највећем броју случајева, симптоме лакше прехладе.

Нове мере су уведене не би ли Влада навела још већи број грађана на вакцинацију не само са две дозе већ и бустером, тј. трећом дозом којој грађани не приступају са истим поверењем као што је то био случај са прве две дозе.

Наиме, у Италији је са две дозе вакцинисано 46.322.750 особа тј. 78,17 одсто популације, а трећу бустер дозу примило је 18.545.061 особа тј. 31,30 одсто. И мада је Италија, као једна од земаља са највећим процентом вакцинисаних, Влада сматра да је вакцинацији потребно подвргнути још већи број грађана не би ли се стало на пут епидемији.

Да би избегла увођење обавезне вакцинације италијанска Влада је синоћ донела мере које подразумевају да ће се супер зелена пропусница тражити и у хотелима, на свим церемонијама, било да су цивилног или религиозног карактера, на сајмовима, конгресним центрима, у ресторанима и на отвореном, на базенима и у спортским центрима иако су на отвореном, у културним центрима као и у градском превозу у коме су од Божића обавезне Ффп2 маске.

Поново се враћа маскимална попуњеност стадиона на затвореном на 35 одсто и 50 одсто на отвореном. Предлог да се супер зелена пропусница (најмање две вакцине) прошири на све запослене за сада није одобрен јер су Лега и М5С рекли не до наредног састанка министара.

Тема међу италијанима: Зашто влада не уведе обавезну вакцинацију?

"Италијанска Влада заобилази увођење обавезне вакцинације ограничењима слободе грађана зеленом пропусницом, која на посредан начин заправо уводи обавезу вакцинације", сматра део грађана те земље који се не противи вакцинацији, али се не слаже са зеленом пропусницом.

И мада италијански закон дозвољава обавезну вакцинацију, Уставни суд намеће законодавцу дефинитивно техничко научно истраживање које не подлеже условном одобрењу као што је случај са вакцинама против ковида.

Conditional Marketing Authorization (CMA) тј. Условно одобрење за стављање у промет регулисано је до минималних детаља Правилом УЕ 507 још 2006. године што у случају антиковид вакцина не значи да се ради о експерименту, већ је дата ауторизација за коришћење тих вакцина иако још увек нема свих потребних клиничких и фармацеутских података.

Наиме, иако предности превазилазе ризик, како то често изјављују италијански вирусолози, подаци су још увек некомплетни.

Ема, агенција за лекове и даље контролише све клиничке податке до којих долази и након што су вакцине на тржишту и примио их је велики број људи. Тај процес је уведен за све лекове, укључујући и вакцине, који се уводе као оружје у борби против било какве претње јавном здрављу, што је случај са пандемијом.

Али, с обзиром на то да се не ради о уобичајеној процедури, уколико би накнадни клинички подаци показали да су већи ризици од предности, то би постао проблем за владу која би евентуално ауторизовала вакцине и увела обавезну вакцинацију.

У овом моменту Влада још није спремна за увођење обавезне вакцинације, али уколико нису вакцинисани са обе дозе вакцине, грађани Италије могу за сада да одлазе на посао (захваљујући тестирању на свака два дана што подразумева и велике трошкове те вишесатно чекање у редовима), у самопослуге, продавнице и апотеке властитим превозом или пешке. Све остало им је ускраћено.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару