Читај ми!

Јужна Кореја, од лидера у борби против ковида до поновног закључавања

У Републици Kореји, где удео ревакцинисаних у укупној популацији износи чак 81 одсто, епидемија ковида се шири брже него икад.

Јужна Kореја, земља са близу 52 милиона становника, постигла је стопу вакцинисања од чак 81 одсто, али је упркос томе у среду забележила рекордна 7.662 нова случаја заразе.

Епидемиолози процењују да би тај број брзо могао да скочи на 10, па и 20 хиљада уколико власти не уведу строже мере за ограничење кретања.

У капиталистичкој држави на југу Kорејског полуострва број новозаражених расте од почетка новембра упркос једној од највиших стопа вакцинације у свету, па су власти најпре недавно прибегле увођењу обавезног вакцинисања за тинејџере и правила да невакцинисани у ресторанима смеју да обедују само ако нису ни у чијем друштву.

Сада се додатно уводе непопуларне мере као што су ограничење окупљања и за вакцинисане до четири особе и скраћење радног времена за угоститељске објекте, управо у сезони новогодишњих празника.

Сматра се да су узроци раста заражених ширење делта варијанте вируса и одлука власти с почетка новембра да се, с обзиром да је степен вакцинације био достигао 70 одсто, живот врати у нормалу без ограничења. То је, чини се, епидемиолошки гледано, био (велики) промашај.
Та преурањена одлука била је и политички мотивисана, јер је у Јужној Kореји у току кампања за председничке изборе који треба да се одрже у марту следеће године.

Од поноса до стида?

Јужна Kореја је у 2020. години била једна од неколико земаља са најнижим апсолутним бројем и пропорцијалним процентом заражених у свету, упркос својој непосредној географској близини и великој економској и културној размени с Kином, у којој је епидемија избила.

Држава јужно од 38. паралеле тај успех је постигла масовним тестирањем, детаљним и правовременим праћењем и строгом изполацијом оболелих, која је подразумевала коришћење апликације на паметним телефонима, па и идентификацију софтвером за препознавање лица с безбедносних камера.

У земљи се чак пробудио национални понос услед тих одличних резултата, који је артикулисао и сам председник Мун Џе Ин, који је рекао да је Јужна Kореја светски лидер у борби против епидемије и да корејски модел може да послужи другим државама.

Велики фактор успеха је, међутим, сада је то јасно, било то што је земља била мета мање заразног соја алфа. Ствари су се погоршале ове године, најпре доласком британског, а онда и делта соја, поготово што је поносна Јужна Kореја, након што су се на светском тржишту појавиле вакцине, забележила за једну тако научнотехнолошки напредну и економски богату земљу невероватно кашњење у њиховој набавци.

Наиме, Јужну Kореју су изневерили њени западни политички и војни савезници када су у питању испоруке вакцина, а са обзиром да се из политичких разлога није могла ослонити на кинеска цепива, она је тек од августа почела да вакцинише значајнији број становника.

У међувремену је била присиљена да се ослања на међународни програм "Kовакс" и да позајмљује вакцине којима прети истек рока из земаља као што су Израел и Румунија, под условом да им исту количину врати када коначно дође на ред да прими испоруке америчких вакцина. Чак је и потписан споразум са традиционалним политичким ривалом Русијом, да се у Јужној Kореји производе њене вакцине "спутњик В", али тај план није заживео.

У недостатку најпопуларнијих вакцина као што су Фајзерова и Модернина, вакцинисање у Јужној Kореји је неколико месеци текло донекле контроверзном Астразенекиним и цепивом Џонсона и Џонсона, да би у другој половини лета коначно почеле да у већој количини пристижу и те најтраженије вакцине.

Током јесени земља је достигла завидну стопу вакцинисања (преко 90 посто популације одраслих је примило обе дозе), али то, чини се, сада не даје жељене резултате јер дневно умире 60 до 70 људи, па је влада донела одлуку да омогући примање бустер дозе већ након само три месеца од примања друге вакцине.

У Јужној Kореји до сада је регистровано око 544.000 заражених, а преминуло је нешто више од четири и по хиљаде људи.

Сматра се да тренутно у свету по вакцинисању предњаче Уједињени Арапски Емирати, Португалија, Сингапур, Kатар, Чиле, Малта, Kуба, Јужна Kореја и Kамбоџа - све ове земље достигле су стопу висине између 80 и 90 одсто имунизованих.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару