Читај ми!

Притајено закључавање Британије бори се за легитимитет

Британски парламент подржао је нове мере владе, предложене због муњевитог ширења соја омикрон ковида 19. Маске су поново обавезне у затвореном, препоручује се рад од куће, а без ковид пропусница друштвени живот биће скоро немогућ. Против плана је добар део владајућих конзервативаца, а подржава га опозиција. Тимеје Борис Џонсон купио време до Нове године када се очекује гласање о поверењу премијеру у светлу најновијег таласа скандала, који недељама тресу британску владу.

План Б или, како га медији зову, притајено закључавање Британије, бори се за свој легитимитет овде у парламенту, а са њим се за политички опстанак бори Борис Џонсон у тренутку када, први пут у последњих 13 година, лидер лабуриста боље стоји код народа од лидера конзервативаца.

Чак 99 конзервативаца буни се против плана владе. Тврде да се увођењем ковид пропусница и обавезне вакцинације за здравствене раднике крше људска права и уништава привреда. Министри узвраћају да невакцинисани могу да уђу било где само уз брзи тест. Побуна торијеваца против премијера није успела захваљујући опозиционим лабуристима, али посланици владајуће странке најављују да ће се опстанак Бориса Џонсона као лидера преиспитивати већ у јануару.

"Научници су јасни. Наша најбоља одбрана је бустер. Вакцина је безбедна и ефикасна. Штити нас и све око нас. Зато лабуристи подржавају план владе да свака одрасла особа прими бустер до краја месеца. Лично позивам сваког од вас да закажете вакцинацију", каже лидер Лабуриста Кир Стармер.

Лакше рећи него учинити.

"Када прођем све кораке и дођем до заказивања, сајт ме врати на почетак. После шест покушаја током пола сата стала сам у ред без заказивања", наводи своје искуство једна Лондонка.

Редови су огромни. Чека се сатима по хладноћи. До бустера не дође свако из првог покушаја. Циљ владе је да вакцинише пола милиона људи дневно пре свега у Лондону где је процент вакцинисаних најнижи. Вакцинацију координишу војни планери.

"Британски завод за заштиту јавног здравља процењује да се дневно зарази око двеста хиљада људи. Док на омикрон отпада око петина дневних случајева у Енглеској, тај проценат је у Лондону већ скочио на 44. Очекујемо да ће постати доминантни сој ковида 19 у престоници у наредних 48 сати", рекао је министар здравља Саџид Џавид.

Понестаје брзих тестова, који су заменили обавезну изолацију. Многи се враћају раду од куће, а неки ноћни клубови и позоришта у Лондону затварају врата. У богатом Бергширу слика је другачија.

"Профит свих компанија са којима сам у контакту је или стабилан или расте, ако се изузму оне које и даље кукају, а нису извукле поуке из првог закључавања" рекао је Мајк Милер, председник привредне коморе Мејденхеда и Виндзора.

Нове мере одвратиле су за тренутак пажњу са бројних афера у које се као у кучине упетљала влада. Ни грађани, а ни краљица Елизабета друга, тренутно не знају да ли ће и како прославити Божић.

"Не осећа се дух Божића што је штета", примећује једна анкетирана.

А на супротној обали Темзе реалност. Грађани испред болнице сент Томас, као уосталом и у свим деловима Британије, сатима чекају на хладноћи овде испред шатора, које можда видите иза овог жбуња, како би примили бустер и од политичара спасли какав-такав Божић. 

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару