Читај ми!

РТС у Мадриду: Зашто су Шпанци пожурили да се вакцинишу

Од земље која је била прва по стопи смртности од коронавируса, Шпанија је постала првак у вакцинацији. Зато је, кажу упућени, последњи талас короне није потопио. Екипа РТС-а проверавала је како су достигли број од готово 90 одсто комплетно вакцинисаног становништва.

Девет од десет Шпанаца је вакцинисано. Тајни састојак за такву статистику тражи већина земаља. А рецепт се, кажу Мадриђани, написао сам.

"Ја сам имала ковид и не желим то никоме. На стотине људи је умирало дневно, није било довољно места да се сахране. Зато чим је вакцина стигла сви моји пријатељи, породица, сви смо се вакцинисали", каже становница Мадрида.

Распрострањена вакцинација и лабавија ограничења допринели су и томе да живот на улицама Мадрида личи на онај пре пандемије. Ипак, опреза се не одричу. Маске су обавезне на затвореном, а велики број грађана носи их и на отвореном.

Задовољни и туристи 

Таква атмосфера оживела је и туризам, а од септембра број странаца је четири пута већи у односу на прошлу годину.

"Ми смо из Америке, дошле смо у Мадрид на одмор. Вакцинација је овде прилично сјајна, ми смо вакцинисане. Овде делује јако безбедно у односу на све друге земље и места", каже учесница анкете.

На тргу где се сваког 31. децембра окупи на хиљаде људи, како би уз 12 зрна грожђа, за које се верује да доносе срећу уколико се поједу дочекали Нову годину, све је спремно за долазак 2022. године.

Опрез због новог соја 

Међутим, овдашњи епидемиолози упозоравају да би требало бити опрезан у планирању прославе, као и да ће стање у болницама у Шпанији наредних недеља показати да ли је тренутни благи пораст заражених коронавирусом само налет са малим последицама или се ради о почетку новог таласа.

Рачуницу квари и појава новог соја. Пре пет дана Шпанија је забележила први случај омикрона.

Амбасадорка Србије у Шпанији Катарина Лалић Смајевић каже да је у тој земљи ударна вест, као и свуда у свету нови сој, нова варијанта омикрон, која је довела до тога да се разматрају могуће нове мере.

"Конкретно, одређени региони су почели да уводе ковид пасоше што се такође одразило на тај мали проценат људи који се није вакцинисао да схвате да морају да се вакцинишу јер неће моћи да функционишу без ковид пасоша", истиче Лалић Смајевић.

Разматра се и ограничење броја гостију на божићним окупљањима, али и пооштравање услова за улазак у земљу.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару