Читај ми!

Богате земље се штите бустером, сиромашне нису стигле до прве дозе – у Африци 6 одсто вакцинисаних

У богатим земљама света до краја ове године ће у фрижидерима у којима се чувају вакцине бити 1,2 милијарде доза, од којих ће 50 милиона бити бачено. У Африци је имунизовано само шест одсто становништва, а управо са тог континента стиже сој омикрон, који у овом моменту забрињава свет.

Светске компаније за анализу података, међу којима и "Ерфинити" из Лондона, приказале су резултате истраживања који показују да ће на крају ове године у фрижидерима богатих земаља бити више од милијарду вакцина, од којих ће 50 милиона бити бачено, јер им у децембру истиче рок.

Демократска република Конго је од априла до данас вратила Коваксу, међународној организацији за снабдевање вакцинама сиромашних земаља, 1,3 милиона вакцина. Малави је бацио 20.000 вакцина, а најмање још седам држава Африке уништило је око 450.000.

Европска унија бележи 67 одсто вакцинисаних особа двема дозама, Америка 58 одсто, а Африка свега шест одсто, што значи да ће циљ Светске здравствене организације да вакцинише 40 одсто популације сиромашних земаља до краја 2021. године бити немогуће остварити.

Уз све то се појавио и Б.1.1.529, варијанта, названа омикрон, коју је СЗО ставила на листу "забрињавајућих варијанти" због великог броја мутација на нивоу протеина спајк, од броја заражених који се повећао за 258 одсто за само недељу дана у Јужној Африци до првих случајева у Европи.

Африка је територија на којој је практично немогуће пратити ситуацију заразе: података је јако мало и врло често нису веродостојни, наиме, само један од седам случајева ковида бива откривен у Африци, објавила је Светска здравствена организација.

Проблем је у слабој снабдевености брисевима. СЗО је у недавном извештају изнео податке да је од почетка пандемије у Африци употребљено 70 милиона брисева на популацији од око 1,3 милијарде.

У Америци, поређења ради, урађено је осам пута више брисева.

Овим проблемима додају се и лажна обећања о донацијама, као и недостатак поверења људи који живе на афричком континенту, те и недостатак игала.

Информације о вакцинама нису доступне свим становницима који се плаше да се на њима врше експерименти, те размењују путем Вотсапа фотографије кованице која се лепи на руку након вакцинације.

"Ми из Африке знамо шта је маларија, а ковид је грип са компликацијама" 

Европски медији, попут италијанске Републике, преносе речи особа из Танзаније, које кажу да већ деценијама умиру као мушице од маларије и да их није спасла ниједна вакцина, те се питају како је могуће да је за тако кратко време настала вакцина против ковида. "Ми из Африке знамо шта је маларија, а ковид? То је једноставно грип који понекад доводи до компликација и смрти. Нема овде много случајева".

Особе из Кеније кажу за стране медије да имају много пријатеља који су вакцинисани, а опет су се разболели, те им није јасно зашто би требало да се вакцинишу и разболе се у сваком случају.

У Африци ће свега пет држава од укупно 54 достићи циљ од 40 одсто вакцинисаних особа: Сејшели, Маурицијус, Мароко, Тунис и Капе Верде, док са друге стране Бурунди има процент вакцинисаних од 0,0025 одсто.

По "Ерфинитију", Америка је донирала 25 одсто од укупног броја обећаних доза, а Европска унија 19 одсто, шаљући у Африку само "Астра Зенекину" вакцину, коју више нико у Европи није желео.

Чак и Индија, која производи вакцине у фабрици "Серум институт", заостаје са обећаним дозама. Наиме, од обећаних 200 милиона доза "Астра Зенекине" вакцине, Индија је послала Африци 50 милиона.

"Људи су јако неповерљиви ка овим вакцинама", изјавио је за Републику Џексон Сонгок из Јужног Судана који ради за "Амреф". "Тек када виде да нема неких колатералних ефеката, приме вакцину".

Неповерење према Западу 

Са друге стране, људи из Буркине Фасо кажу да вакцине долазе са Запада који третира Африку као мишеве у лабораторији и да је то нешто што су већ радили у прошлости, те да немају поверења.

Центар за анализу и промену понашања из Кејптауна (Cabc) приказао је резултате истраживања по коме је свега осам одсто популације за вакцине, 35 одсто је неодлучно, 21 одсто сматра да је реч о светској теорији завере, а 20 одсто је скептично.

Светска здравствена организација финансира стварање уједињених афричких лабораторија не би ли се дошло до производње вакцина на том континенту, но ниједна велика компанија им не помаже у томе ни знањем ни научницима ни финансијама.

Африка има много лица и много проблема у земљама у којима се и даље воде сукоби, попут Сомалије и Конга, где је немогуће видети каква је ситуација са вирусом, док са друге стране земље попут Јужне Африке, Сенегала, Марока, Египта, Боцване, Кеније прате ситуацију.

Јужна Африка је једина земља која је на афричком континенту у стању да анализира варијанту и да врло брзо студира мутације.

И мада од почетка пандемије стручњаци упозоравају да је потребно заштитити цео свет, иначе ће вирус стално мутирати, у овом моменту се прима више трећих доза него првих, јер се богате земље штите бустером, док сиромашне нису још стигле ни до прве дозе.

Са друге стране, Јужна Африка је тражила од "Џонсон и Џонсона" и "Фајзера" да успори испоруку вакцина, јер их имају превише неискоришћених, чак 16,8 милиона, јавио Ројтерс.

Данас је у тој држави имунизовано 35 одсто становништва и то је највећи проценат од свих афричких држава. Коријере дела Сера преноси, такође, да су вакцине послате Африци: кинеска, која штити свега 40-50 одсто као и "спутњик", те "Астра Зенекина", која не мора да се држи у фрижидеру, што је олакшавајућа околност за афричке земље. Но, становници сматрају да им је послата као "отпад са Запада".  

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару