Читај ми!

Вакцине против ковида за мање од годину дана спасле 470.000 људи старијих од 60 година

Од почетка вакцинације против коронавируса, у 33 земље широм Европе спасено је око 470.000 живота особа старијих од 60 година, процена је наведена у најновијој студији Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу и Европског центра за превенцију и контролу болести.

Истраживачи Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести проценили су да су вакцине против коронавируса спасле 469.186 живота особа старијих од 60 година у 33 европске земље, у периоду од децембра 2020. до новембра 2021. године. На тај начин, очекивани број смртних случајева готово је преполовљен.

Ова процена не укључује спасене животе људи млађих од 60 година, као ни животе спасене индиректним ефектом вакцинације због успореног ширења коронавируса.

Научници су до резултата дошли тако што су на основу расположивих података проценили колико би људи умрло од ковида 19 када вакцина не би била доступна, након чега су израчунавањем разлике између ових процена и пријављеног броја преминулих особа старијих од 60 година добили број живота спасених вакцинацијом.

На основу прецизнијих података за мање групе који су били доступни у 30 земаља, процењено је и да је спасено највише живота особа старијих од 80 година - 261.421.

Такође, највише живота спасено је у земљама у којима је вакцинација против ковида 19 рано почела и у којима је имунизован велики број припадника ризичних група.

Од децембра 2019. године у 33 европске земље забележено је више од 1,5 милиона потврђених смртних случајева од ковида 19. Чак 90,2 одсто преминулих били су старији од 60 година.

Клуге: Вакцине против ковида 19 чудо модерне науке

Директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге каже да је ковид 19 изазвао огроман број смртних случајева у Европи, али да сада категорички може да се каже да би без вакцина, као алата за обуздавање пандемије, много више људи умрло.

Клуге истиче да су вакцине против ковида 19 чудо модерне науке и наглашава да најновије истраживање показује да раде оно што је и обећано - спасавају животе нудећи веома високу заштиту од тешких случајева болести и смрти.

"У неким земљама број умрлих би био дупло већи од садашњег без вакцина. Стога је од кључне важности да све државе што пре остваре високу стопу вакцинисаних у ризичним групама. Земље са нижим стопама вакцинације морају дати приоритет онима који су у највећем ризику", објаснио је Клуге.

Наглашава да вакцинација спасава животе у свим старосним групама, али да је неопходно примењивати и низ других мера које ограничавају преношење вируса.

"Знамо да се вирус шири у затвореним, препуним и скученим просторима и зато морамо да следимо мере за које се зна да смањују преношење, посебно сада када нас хладније време тера да се окупљамо у затвореном простору", упозорава Клуге.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару