Читај ми!

Омикрон, нова "забрињавајућа" варијанта коронавируса

Техничка саветодавна група за еволуцију вируса SARS-CoV-2, независна група стручњака која периодично прати и оцењује еволуцију коронавируса и процењује да ли одређене мутације и комбинације мутација мењају понашање вируса, састала се да процени варијанту SARS-CoV-2 - Б.1.1.529, саопштио је СЗО. Та варијанта коронавируса означена је као "забрињавајућа" и дат јој је назив "Омикрон".

Варијанта Б.1.1.529 је први пут пријављена СЗО из Јужне Африке 24. новембра 2021. Епидемиолошку ситуацију у Јужној Африци карактеришу три различита пика пријављених случајева, од којих је последња била претежно делта варијанта, наводи се на сајту Светске здравствене организације.

Последњих недеља, број инфекција се нагло повећао, што се поклапа са откривањем варијанте Б.1.1.529. Прва позната потврђена инфекција Б.1.1.529 варијантом била је из узорка прикупљеног 9. новембра 2021.

У Белгији је потврђен први случај новог соја коронавируса откривеног у јужној Африци. То је први потврђени случај новог вируса у Европи, саопштиле су белгијске здравствене власти.

СЗО наводи да та варијанта има велики број мутација, од којих су неке забрињавајуће.

Прелиминарни докази указују на повећан ризик од поновне инфекције том варијантом, у поређењу са другим варијантама. Чини се да се број случајева заразе варијантом Б.1.1.529 повећава у скоро свим провинцијама у Јужној Африци.

Како се наводи, тренутна SARS-CoV-2 пи-си-ар дијагностика наставља да открива ту варијанту вируса. Неколико лабораторија је указало да за један широко коришћени пи-си-ар тест, један од три циљна гена није детектован (што се назива испадање С гена или неуспех С гена) и тај тест се стога може користити као маркер за ту варијанту, у очекивању потврде секвенцирања.

Користећи тај приступ, та варијанта је откривена по бржој стопи од претходних пораста инфекције, што сугерише да може имати предност у расту, наводи СЗО.

У току су бројне студије и Техничка саветодавна група за еволуцију вируса SARS-CoV-2 ће наставити да процењује ту варијанту. СЗО ће саопштити нове налазе државама чланицама и јавности по потреби, додаје се у саопштењу.

На основу представљених доказа који указују на штетну промену у епидемиологији ковида-19, Група је саветовала СЗО да ту варијанту треба означити као "варијанту за забринутост", а СЗО је означила Б.1.1.529 као "забрињавајућу" и дао јој назив Омикрон.

Због тога, од земаља се тражи да побољшају напоре за праћење и секвенционирање како би боље разумели циркулишуће варијанте Sars-Cov-2 вируса, да доставе комплетне секвенце генома и повезане метаподатке у јавно доступну базу података, пријаве почетне случајеве (кластере) повезане са инфекцијом "забрињавајуће варијанте" вируса СЗО.

Од држава се тражи и да тамо где постоје капацитети и у координацији са међународном заједницом, обављају теренска истраживања и лабораторијске процене како би се побољшало разумевање потенцијалних утицаја "забрињавајуће варијанте" на епидемиологију ковида 19, као и озбиљност, ефикасност јавних здравствених и социјалних мера, дијагностичке методе, имуни одговор, антитела неутрализација, или друге релевантне карактеристике.

СЗО подсећа појединце да предузму мере да смање ризик од ковида 19 провереним мерама као што су ношење добро маски, хигијена руку, физичко дистанцирање, побољшање вентилације затворених простора, избегавање препуних простора и вакцинација.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару